Fenyegető fertőzés – gonorrhea

A gonorrhea a nők esetében kezdetben tünetmentes lehet, és a születendő gyermeket megfertőzve vakságot okoz.

A gonorrhea egy nemi úton terjedő betegség, melyet a gonokokkusz baktérium okoz. A férfiakra és a nőkre egyaránt veszélyes, de a tünetek, nemtől függően eltérő formában és időben jelentkeznek. Fertőződhet a húgycső, végbél, méhnyak, a szem kötőhártyája, illetve a torok nyálkahártyája egyaránt.

Megkönnyebbülést jelent, hogy amennyiben a tünetekre időben fény derül, néhány nap alatt legyőzhető a betegség az orvos utasításait követve. Abban az esetben viszont, ha enyhék a tünetek, vagy hosszú a lappangási idő – amely nőknél előfordulhat – komoly fertőzés alakulhat ki a szervezetben a baktérium szétterjedése által.

Fertőződés

A tripper vagy kankó néven is ismert nemi betegséggel könnyen megfertőződhetnek azok, akik gyakran váltogatják szexpartnerüket. Nőknél a méhen belüli fogamzásgátló módszerek alakmázása okozhat gonorreát.

kapcsolat, frigiditas

Tünetei: nők esetében

Általában a nemi szerv fertőződik, majd a baktérium a szervezetben felfele haladva egyre több területet érint. Kezdetben akár heteken át tünetmentes lehet a személy, majd a fertőzés súlyosságától függően medencetáji fájdalmat vagy termékenységi zavarokat eredményez. Az újszülöttek elkaphatják a gonorreát, ha a szüléskor a fertőzött váladék a szemükbe jut. Komoly veszélyt jelent. Ha időben nem kezelik, vakságot okoz.

Férfiak tünetei

A férfiak esetében a gonorrea tünetei már 2 nappal a fertőzés után észlelhetőek. A húgycsőben jelentkező fájdalom, vizelési kényszer és a gennyes vizelet a leggyakoribb jelei a nemi szerv fertőzésének. A betegség tovább terjeszthető a fertőzött hímvesszővel történő orális vagy anális szex során.

Hogyan kezelhető?

A gonorrhea antibiotikummal vagy izomba beadott injekcióval kezelhető. Ha a fertőzés még nem terjedt el jobban a szervezetben, egy hetes antibiotikumos kúrával elérhető a gyógyulás. Súlyosabb esetben intravénás formában, a korházi kezelés megszokott. Az újrafertőződés lehetősége a sikeres kezelés után még fennáll.

Terjed is, meg nem is

A gonorrheával fertőzöttek számát illetően eltérő adatok találhatóak. Az egyik felmérés szerint 1975-óta 75 %-kal csökken hazánkban a kankós megbetegedés. Más vizsgálatok kimutatták, hogy a ingadozó a betegség megjelenése. Bizonyos időközönként ismét jobban terjed, majd csökken a  gonorrheás betegek száma. Szerencsére ma már gyorsan meg lehet fékezni a súlyosabb problémát. A legfontosabb tehát, hogy a legapróbb gyanús jel esetében is keressük fel a kezelőorvosunkat.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.