Innen fúj a szél, avagy a végbélnyílás titkai

A végbélnyílás tabutéma, egyeseknek erotikus, másoknak csupán biológiai szükségleteiket kielégítő testrésze.

Alsó testnyílásunk, azaz a végbélnyílás feladata a székletürítés, az ánusz maga a végbél végének 3-4 cm hosszú szakasza ? elhelyezkedését tekintve a két farpofa között fekszik.

Az ánusz, mint a testünkből távozó salakanyag kijárata olyan testtájunk, amelynek higiéniájára már csak feladata miatt is kiemelt figyelmet szükséges fordítani. A legjobb megoldás erre, még az ürítés után, illatmentes, puha törlővel megtisztítani a végbélnyílást, az érdes felületű, illatosított kendők és WC-papírok viszont kerülendők, mivel ezek irritálhatják a végbél felszínét. Fürdés, tusolás során az ánusz tisztántartásához meleg vizet és szappant használjunk, dörzsöléssel semmiképpen ne próbáljuk megtisztítani, mert nem csupán irritálhatjuk a bőrfelszínt, de az ánuszt bevonó síkosítóanyagokat is eltávolíthatjuk ezzel ? így pedig a székletürítés folyamata fájdalmasabb lehet és mikrosérülésekhez is vezethet.

A végbélnyílás körül található szőrszálak feladata részben a végbélnyílás szárazon tartása, részben pedig a veszélyes por, szálló részecskék végbélbe jutásának megakadályozása. Az ánusz a székletürítés mellett még egy jól észlelhető folyamatban is részt vesz, szellentésben, mely a különböző, emésztésünkben résztvevő baktériumok és élesztők által termelt gázok keveréke.7525Egy átlagember naponta akár 1,5 liternyi gázt is termel a beleiben. Mivel a gázok kiszabadulását és a széklet távozását ugyanaz a perisztaltikus mozgás teszi lehetővé, így a végbélben lévő idegvégződések tesznek különbséget a gázok és a széklet között, azaz, a várhatóan távozó anyag jellegétől függően módosul, mi történik akkor, ha a gázok, illetve a salakanyag a záróizmokhoz ér. Időnként azonban ezek az idegvégződések rosszul mérik fel a helyzetet, amit később az alsóneműben megjelenő barna csíknyomok jeleznek.

Az ánuszt bizonyos kultúrák már ősidőktől fogva erogén zónának fogták fel, amit természetesen, ennek megfelelően stimulálni is lehet. Ez nem is véletlen, hiszen a végbélcsatorna falai idegvégződésekben gazdagok és képesek kéjes érzéseket is közvetíteni ? ezért gyakorolja számos homoszexuális és heteroszexuális pár is az anális behatolást, mint közösülési formát. Ugyanakkor az anális szex esetében az óvszer és a megfelelő síkosító használata kötelező, mivel a végbél falai amellett, hogy idegvégződésekkel bőven ellátottak, könnyedén megsérülhetnek, illetve fel is repedhetnek a megfelelő síkosítás nélkül szexuális aktus közben. Ez pedig számos szexuális úton terjedő ? köztük a HIV-vírus ? fertőzését és más bakteriális fertőzés kockázatát rendkívüli módon megnöveli.

Forrás: