Eltűnik a penész, csak egy fújás – Miben bízhatunk meg manapság?

Érthetetlen tünetekkel kezdődik az egész – köhögés és akár asztmaszerű panaszok is jelezhetik, hogy bizony otthonunk falai között megjelent a penészgomba. Hogyan szabadulhatunk meg tőle természetes és kevésbé természetes módszerekkel?

Nem kevés házban, lakásban fordul elő a penészprobléma.

Más-más okból, de ugyanúgy bosszantó lehet. Előfordul, hogy otthonunk szerkezetében keresendő a megjelenés oka, de az is lehet, hogy nincs kellően szellőztetve a lakásban vagy a penészt a pára lecsapódása produkálja. Az csak hagyján, hogy amikor már láthatóvá is válik a penész, kétségbeesetten próbáljuk leplezni valahogyan. Ám mindez az egészségünkre is rányomja bélyegét. Akár asztmaszerű köhögés is jelentkezhet, mindez a penész jelenlétének hatására. A légutak komolyan megsínylik a dolgot.

diy tisztitoszerek1000

Milyen módszereket vethetünk be a penész ellen?

Az első gondolat természetesen, hogy menjünk el egy drogériába és vegyünk penészölő szert. Válogatni van miből: jó megoldás lehet a Mold Stop nevű penészeltávolító, a Well Done penészirtó, a Pattex penészölője, mely egyben fertőtlenít is és sokoldalú, mert többféle felületre is alkalmas. Helyiség szerint is választhatunk a Szavo termékek közül. Bevethető a Flóraszept penészölő terméke vagy a Brilliance névre hallgató penészölő, melyet bel-és kültéren egyaránt lehet alkalmazni.

Ám ha inkább természetes megoldásokra hagyatkoznánk, az ecet mindig javasolható – nemcsak penész esetén. Egy liter felforralt vízhez kell hozzáadni 1 deciliter 20 százalékos ecetet, a keveréket pedig beletölteni egy flakonba, aminek lehetőleg van szórófeje.  Lehet ez egy régi, már kiürült termék flakonja. Ha úgy érezzük, hogy a keverék nem elég erős, több ecettel is próbálkozhatunk. A penész 82 százalékát megöli. Néhány órán belül hat.

hazi tisztitoszerek1000

Különféle illóolajos keverékeket is alkalmazhatunk a penész ellen, ahogyan az ecetet.

Semmilyen természetes módszer sem működik olyan hatékonyan, mint ez a spray. Penészes mennyezetre, dohos helyiségre, dohos szőnyegre, penészes zuhanyfüggönyre egyaránt remek. A teafaolaj drága, de egy kevés mennyiség elég a megfelelő eredményhez. Illata is erős, de pár napon belül elillan.

2 teáskanál teafaolajat és 2 csésze vizet kell összekevernünk. Öntsük szórófejes flakonba a mixet, rázzuk össze és fújjuk a problémás területre. Ne öblítsük le. A 2 csészényi adag elég sokáig kitart.

Hatékony a grapefruit-mag kivonat is. Ráadásul szagtalan.20 csepp grapefruit mag kivonatra lesz szükségünk a keverékhez, valamint 2 csésze vízre. Szintén szórófejes flakonban kombináljuk őket, majd rázzuk össze és fújjuk a problémás felületre. Ezt sem kell leöblíteni és a keverék igen hosszú ideig tart.

Meglepő, de vodkával is el tudjuk tüntetni a penészt! Öntsünk belőle egy keveset egy szórófejes flakonba. Egy olcsó vodka bőven megteszi, sőt még jobb is a penészirtásra. Spricceljük közvetlenül a penészes felületre, majd hagyjuk állni egy ideig. Ezután szivaccsal vagy ronggyal távolítsuk el a penészt.

illóolaj

Hangulatteremtés és penész megelőzése szempontjából ideális a sólámpa használata. Tegyük egy alkalmas helyre a szobába, beszívja majd a helyiségben a nedvességet, ezért nagy eséllyel ki sem alakul a penészedés. Ám nagyobb, penészedő terület esetén ez nem hatékony módszer.

Okos dolog ellenőrizni otthonunkban a páraszintet. A megfelelő páratartalom 40-60 százalék között mozog – igyekezzünk ezt fenntartani a lakásban. Ne feledjük a gyakori szellőztetést. Ma már számos párátlanító készülék is kapható, melyek elősegítik, hogy a penésznek ne legyen esélye kialakulni otthonunkban.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.