Éljen a vakáció – De ki vigyáz a gyerekre?

100 apukából mindössze 4 vállal a nyári szünet idejére gyermekfelügyeletet, a kényszerű otthon maradás így leginkább a nők „kiváltsága”. Ha minden kötél szakad, felvigyázóként a nagyszülő a leggyakoribb opció, amit a táboroztatás követ – derült ki egy új kutatásból, mely többek közt azt vizsgálta, hogy milyen kihívásokat tartogat a nyár a szülőknek. A családok persze igyekeznek nyári játékokkal is lekötni a szünetet töltő gyereket, erre egy-egy vásárlás alkalmával átlagosan 6400 forintot költenek.

Ki vigyázzon a gyerekre idén nyáron? – hangzott el a kérdés az évzáró környékén a szülők körében. A családosok nyári szokásait vizsgáló felmérés szerint a szinte folyamatos nyári gyermekfelügyelet megoldása szerencsére csak minden harmadik családban okoz némi fejfájást, illetve komolyabb terhet. A feladatot túlnyomó részben maguk a szülők végzik, leginkább az anyukák. 4 családból 3-ban ők vigyáznak tartósan a szünidejét töltő gyerekre, a fordított helyzet ugyanakkor igen ritka: 100 férfiből csak minden 4. vállalja az otthon tartózkodást, míg a családok közel negyedénél apa és anya igyekszik ezt arányosan elosztva megoldani.

Ha nincs kire hagyni a gyereket, akkor a nagyszülő a favorit, 10 családból 9 hagyatkozik a nagymamára és nagypapára. A második legnépszerűbb alternatíva a nyári tábor, ezt a szülők kétharmada veti be, hogy saját magára és/vagy munkájára is legyen ideje. „A családok kétharmada maximum 1 hétig táboroztatja a gyermeket nyáron, 7 napért a többség 20-40 ezer forint közötti összeget hajlandó fizetni” – tette hozzá Gyaraki Dávid, a Regio Játék marketingvezetője.

A napvédelem bevett szokás – okostelefon csak vészhelyzetben?

A kutatásból az is kiderült, hogy hétköznap a 14 év alattiak negyede 3-5 órát, míg közel felük 5 óránál is többet tölt kint, hétvégén pedig még ennél is magasabb a napon töltött órák száma. „Ennek ismeretében nem is csoda, hogy a szülők kiemelt figyelmet fordítanak a napvédelemre, többségük (36,9%) legalább naponta kétszer »bevonja« gyermekét, harmaduk egyszer, míg minden negyedik szülő akár 2-3 óránként is” – mondta Gyaraki Dávid.  A sok szabadban töltött idő egyébként a nyári játékvásárlási szokásokban is megmutatkozik, melyre a szülők átlagosan 6400 forintot költenek. A legnépszerűbb termékkategóriákat rangsoroló top 10-es lista első 6 helyezettje kültéri: a legjobban a felfújható strand- és homokozójátékok, valamint a labdák fogynak, míg rossz idő esetén a gyerekeket kreatívan lekötő játékokhoz fordulnak a családok, ekkor leggyakrabban társasok és kirakósok kerülnek a kosárba.

gyerek, hullahopp, játék

A szülőket egyébként leginkább az okoseszközök használata osztja meg. A REGIO JÁTÉK felmérése szerint egynegyedük egyáltalán nem ad tabletet vagy okostelefont 14 év alatti gyermeke kezébe, közel 40 százalékuk valamilyen szabály szerint már engedélyezi a használatot, míg szintén 40 százalék csak kritikus helyzetekben – ilyen például a nyaralás és utazás – bólint rá.

Top 10 termékkategória/terméktípus nyáron

  1. Felfújható strandjátékok
  2. Homokozójátékok
  3. Labdák
  4. Lábbal hajtós játékok, roller, kismotor
  5. Szabadtéri játékok, hinta, csúszda
  6. Vízipisztolyok
  7. Kreatív termékek
  8. Írószerek, tolltartók, iskolai felszerelés
  9. Társasjátékok
  10. Kirakós

Forrás: https://napidoktor.hu/index