Kisokos a nyaraláshoz – engedélyek, szabályok, poggyász

Nyaraláskor felvetődik a kérdés, hogy mi lehet az útipoggyászban, mennyi készpénzt, alkoholt, gyógyszert vagy akár gyümölcsöt lehet kivinni és behozni, milyen engedélyeket kell beszerezni, ha például a házi kedvenc sem marad otthon?

Ahhoz, hogy a külföldi nyaralás tényleg felhőtlen legyen, fontos tudni ezeket a szabályokat, így sok kellemetlenségtől, felesleges adminisztrációtól vagy pluszköltségtől óvhatja meg magát az utazó – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A szabályok közötti eligazodást elsődlegesen az úti célunk segíti, ugyanis az Európai Unió határain belüli, illetve azon kívüli utazásokra más-más szabályok vonatkoznak – hangsúlyozta Kiss Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg

.

 

 

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleménye szerint, ha valaki az Európai Unió tagállamai között utazik, akkor alapesetben a nem kereskedelmi céllal, tehát saját célra vagy ajándékba vásárolt termékek ki- és behozatalára nincsenek korlátozások.

Vannak azonban olyan áruk (védett állat- és növényfajok, gyógyszerek, vadászfegyverek, alkohol és dohánytermékek), illetve a háziállat utaztatása, amik korlátozva vannak, engedélyhez kötöttek.

Érdemes igazolást kérniük orvosuktól a folyamatos gyógyszeres kezelésben részesülőknek,

mert csak a háziorvosuk által előírt mennyiségű gyógyszert vihetik magukkal tagállami utazásaikra. EU-n belül házi kedvenc kizárólag olyan állatútlevéllel (pet passport) kísérheti gazdáját külföldi utazásra, amit az állat gazdájának lakóhelye szerint illetékes állatorvos állított ki.

Speciális szabályok vonatkoznak többek között a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajokra, azok egyedeire, azok részeire, valamint a belőlük készült termékekre, ideértve a vadásztrófeát és a preparátumot is. Ezek behozatala és kivitele mind az unióban, mind harmadik országban alapvetően tilos.

Egyes ajándéktárgyként megvásárolható elefántcsont, teknőspáncél, vagy egzotikus bőrtermékek engedély nélküli behozataláért természetvédelmi bírság, és akár hároméves szabadságvesztés is kiszabható!

nyaralás

Foto:123rf.com

Az EU-n belül a jövedéki termékek (alkohol, cigaretta, üzemanyag) szállításához nem szükséges engedély, de mennyiségi korlátozások vonatkoznak rájuk.

Magánszemély, nem gazdasági célra adómentesen csak a kereskedelmi mennyiség alatti jövedéki terméket szállíthat. Kereskedelmi mennyiségnek számít már 800 szál cigaretta, 200 szivar, 110 liter sör, vagy például 90 liter bor és pezsgő. Behozható és kivihető a magángépjárművek és motorkerékpárok gyári üzemanyagtartályaiban lévő üzemanyagon felül kannában járművenként legfeljebb 10 liter üzemanyag.

Unión kívülről Magyarországra – 17 éves kor felett – légi úton 200 szál, egyéb módon 40 szál cigaretta vagy 16 liter sör vagy 4 liter bor hozható be vám- és adómentesen. Alkohol- és dohánytermék kivételével különféle áruk légi úton 430 euró (177 ezer forint), egyéb módon 300 euró (123 ezer forint) értékben hozhatók be vám- és adómentesen. Tizenöt év alatti utasoknál 150 euró (62 ezer forint) ez az értékhatár.

Cukorbetegség – Erre figyelj a nyaraláson

Ha úti célunk az EU-n kívülre esik,

akkor a kivitelnél a célország jogszabályait is be kell tartani.

Ezekről a szabályokról az érintett magyarországi diplomáciai képviseletek tudnak felvilágosítást adni.

A készpénzre is figyelni kell: minden olyan, az Európai Unió külső határait átlépő utas, akinél 10 000 euró (4,1 millió forint) vagy ennél több készpénz – akár különböző pénznemekben – vagy ennek megfelelő összértékű, készpénz-helyettesítő eszköz (értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk) van, köteles ezt írásban bejelenteni annál a vámhatóságnál, ahol az unió területére be- vagy onnan kilép.

Általános forgalmi adó alól mentes a külföldi utas által vásárolt termék, ha azt személyi vagy útipoggyászának részeként a közösség területéről kiviszi.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.