Egy ökofekete rendel!

A kávé ma már sajnos nem annyira fekete, mint ahogy azt elvárhatnánk: okok és indokok következnek.

Őshazája Etiópia, ahol egy pásztor felfigyelt állatai álmatlanságára, és nem nyugodott addig, míg ki nem derítette az okát. Innentől kezdve a kávécserje elindult világjáró útjára, hogy kitörölhetetlenül beleivódjon az afrikai és az európai kultúrába.

A GEPA (a Harmadik Világért Kapcsolatfejlesztő Alapítvány) a Fair Trade mozgalommal igyekszik betömni a fejlett és fejlődő országok közötti szakadékokat, úgy hogy a kávé ízét élvezni akaró nyugatiak, és a megélhetésükért küzdő volt gyarmati népek is jól járjanak. Főként kis és közép termelőkkel dolgozik, akik vállalni tudják az ökológiai termesztés szabályainak betartását.

Cserébe fix, a világpiaci ártól független átvételi díjat, és garantált átvételt írnak a szerződésbe. A haszonból pedig munkásait, és azok korszerű felszerelését, járadékait is tisztességesen meg tudja fizetni. A köztes kereskedelmet kiiktatja, így a felesleges közvetítők hasznát már nem kell kifizetnünk. Bár jelenleg még az ilyen termék jóval drágább, de a technikai fejlődés és az egyre növekvő érdeklődés lassan de biztosan csökkenti az árakat.

Hogyan lehet bio, illetve korrekt egy gyarmati áru?

A különbség a multinacionális cégek és az ökogazdaságok módszerei között, hogy utóbbi figyelembe veszi mind a fogyasztó, mind a termelésben résztvevők jólétét. A gyarmatosító hatalmak, óriási területeket szakítottak ki az őserdőkből, hogy aztán luxus cikkek alapanyagait termeljék exportra pl.: kávécserjét, kakaóbabot. A változások tönkre tették a gyarmatosított népek gazdaságát és erősen függővé tette a megszállóktól.

kávébab

A szegénység hatalmas népesség robbanáshoz vezetett napjainkra, a szabadon maradt területek viszont nem termelhetnek elég élelmiszert. A monokultúrák tönkre teszik a mikroklímát, vegyszerekkel védik a kártevőktől, melyek maradéka eljut a munkások és a mi szervezetünkbe is, a termő talaj pusztul, amelyet műtrágyával próbálnak életben tartani és ha végkép kimerült a föld, egyszerűen csak tovább áll a gazdaság. Ezért akik megtehetik elhagyják az országot, és tömegeikkel Európába vagy Amerikába vándorolnak.

biokávé

 

Az ökológiai termesztésből származó kávékat vegyes kultúrában ültetik, így a föld termékeny marad és természetbarát módszerekkel védik. Így nem veszélyeztetik az ott élő állatokat, növényeket és legfőképpen a dolgozók sem lélegzik be, nem kerül szervezetükbe. Az ottani körülményekhez képest jó fizetésből, a munkás ellátja családját és taníttathatja gyerekeit, mert nem szorulnak a gyermekmunkára.

Ha mi is megtanulunk etikusan fogyasztani nem az életkörülmény lesz a legnagyobb különbség Ázsia és Európa között. Újra feltűnnek a hagyományok védelmezői és egy-egy ázsiai vagy afrikai látogatáskor felfedezhetjük az eredeti, gazdag tradíciókat, a létminimum peremén tengődő bádogkunyhós őslakosok helyett.

Forrás: