Egészséges a tengeri só?

Annak ellenére, hogy természetes forrásból származik, sem a kősó, sem a tengeri só nem egészségesebb az olcsóbb asztali változatnál – írja a BBC.

Ahogy Nagy Britanniában, hazánkban is egyre nagyobb problémát okoz a túlzott sófogyasztás.

Hiába vásárolják meg azonban sokan a drága, ám egészségesebbnek hitt tengeri sót, egy kutatás kimutatta, hogy kémiai összetétele teljes mértékben megegyezik az asztali sóéval. A vizsgálat során a Mayo Klinika kutatói ugyanis több márkás kősó és tengeri só összetételét hasonlították össze az olcsóbb hagyományos sókéval, és kiderült, hogy mindegyik szinte kizárólag nátrium-kloridot tartalmaz.

A gyártók persze vitatják az eredményeket, és védik a termékeiket. “Az eredmények nem adnak teljes képet arról, hogy mind a tengeri vagy az asztali sóba még milyen más adalékanyagok kerülhetnek” – fűzte hozzá David Lea-Wilson, Anglesey Sea Salt Company társtulajdonosa.

Az emberi szervezetnek egyébként valóban szüksége van a sóra, de a szakértők szerint a napi ajánlott mennyiség maximum egy teáskanálnyi lehet, annál több nátrium-klorid ugyanis káros az egészségre. Ezt pedig nagyon nehéz ellenőrizni, hiszen a legtöbb készétel, de még a péksütemények is tartalmaznak sót. Sok sztárszakács szerint pedig só nélkül még az ételek íze is finomabb, vagyis ha tehetjük, legalább a kész étel utánsózását kerüljük el.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. B.Kiss-Tóth László

    Ha a sók az emberi egészségre (a megengedettnél sokkal több) káros kálium-kloridot tartalmaznak, akkor hogy’ merik ilyen formában
    előállítani és árusítani? Talán szándékosan, a népességcsökkentés érdekében nem vonják ki belőle a káros anyagokat?