De miért a húsvéti nyúl tojja a tojást?

A húsvéti ünnep elmaradhatatlan alakja a nyuszi. Ma már bele sem gondolunk, miért, kirakjuk az asztalra, ajtóra a nyúl alakú dekorációt és csokinyuszit teszünk az ajándékkosárba. De vajon honnan ered ez a hagyomány? Miért éppen nyuszi tojja a húsvéti tojást, mi köze ennek az aranyos állatnak az ünnephez?

A húsvétot angolul easter-nek mondják. Egy középkori történetíró, Bede Venerabilis ránk hagyott munkái szerint a kereszténység előtti időkben Eostre Holdistennő nevével hozható összefüggésbe ez az elnevezés. Eostre istennőt nyúl képében ábrázolták – ugyanis ezek az állatok nem egy kultúrában kapcsolódtak a Holdhoz.

husveti_nyul1

Kínában a nyúl egy rizst őrlő, Holdon élő állat

A buddhisták ugyancsak tisztelik a nyulat, mivel a legenda szerint ez az állat vállalta, hogy a szent tűzben elkészítsék, amikor nem volt mit felajánlaniuk Indra istennőnek. Ezért a nyúl elnyerte jutalmát és a Holdra jutott.

A tojásokat (ajándékot) hozó húsvéti nyúl történetét pedig németföldről eredeztetik – itt vált hagyománnyá, hogy az ünnep alkalmából a jól viselkedő gyerekeket megajándékozza a mágikus erővel bíró nyuszi (németül Oschter Haws): egy kosárral, amely tele van finom csokitojásokkal. Olyan történet is kering, amely egy idős, gyermekszerető asszony jócselekedetével hozza mindezt összefüggésbe, aki ugyancsak tojásokkal megrakott kosarakkal lepte meg a csemetéket: ahogyan ma is szokás, elrejtette azokat, s a kicsiknek meg kellett keresniük.

No és hogyan tojhat tojást egy nyuszi? A legenda úgy szólt, hogy Eostre istennő egy mezőn sebesült madárral találkozott, akit, hogy megmentsen, nyúllá változtatott – ám a nyuszinak megmaradt azon képessége, hogy tojásokat rak le. Az új életet kapott állat, hogy meghálálja az istennő segítségét, tojásait díszítéssel látta el és Eostre-nek ajándékozta őket.

Való igaz, a magyar húsvét szó alapján nem lehetne rájönni a nyuszis hagyomány eredetére. Ám valójában a húsvéti ezen szimbólumainak kevés köze van Jézus Krisztus nagypénteki keresztre feszítéséhez, majd feltámadásához. A húsvéti nyúl és a tojás inkább a tavasz várásához, a természet újjáéledéséhez, a termékenységhez köthető.

Egyiptomban éppen az utóbbinak a szimbóluma a nyúl, a német hagyományok szerint pedig neki van szerepe abban, hogy tavasszal feléled a természet. Amerikában úgy tartják, hogy az emberiség neki köszönheti a tüzet.

husveti_nyul2

Nyulat otthonra?

Manapság sok szülő szeretné megörvendeztetni gyermekét élő húsvéti nyuszival az ünnep alkalmából. Akad, aki megveszi a kisállatot a csemetének, de sajnos nem mindenki elég kitartó a gondozását illetően. Vagy nem gondolja át, mivel jár a nyuszit hosszútávon otthon tartani és ellátni. Így aztán nem kevesen úgy döntenek, visszaviszik az állatot oda, ahonnan hozták, vagy ami még rosszabb, elengedik egy erdőszélen.

Mielőtt ilyen meggondolatlanságot tennénk, érdemesebb egy átmeneti, jobb megoldást választanunk – ma már számos helyen van lehetőség húsvéti nyuszi-simogatásra, amivel a gyermekeket ugyanúgy meglephetjük, mégsem kell hazavinnünk a nyulat, ha nem tudunk gondoskodni róla.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php