COVID – Miért nem szagoltatjuk ki kutyákkal?

Bár a kutyaorr remek detektora lehetne a koronavírus-fertőzésnek,de több információ kellene arról, hogy valóban tökéletesen jelzi-e a vírus jelenlétét.

Magánvállalkozások adnak ugyan igazolást kábítószert, robbanóanyagot kiszimatoló kutyák “iskolázottságáról”, ám a betegségek felderítéséről egyelőre nincsenek ilyen okmányok. Az is igaz, hogy egyes repülőtereken vagy sportrendezvényeken már alkalmaznak Covid-szimatoló kutyákat, de az egész procedúrának az intézményes kerete (beleértve a kutyák kiképzését, bizonyos szabványokat, minőségbiztosításokat) még nincs kidolgozva – írja a hvg.hu a New York Times nyomán, amerikai közegészségügyi szakértőkre hivatkozva.

Lois Privor-Dumm, a Johns Hopkins Egyetem közegészségügyi kutatója szerint nem kétséges a kutyák alkalmazásának fontossága a gyógyászatban, de nincsenek sem etikai, sem szabályzati előírások, sem gyakorlati hasznosulási adatok, sem költségszámok a betegségeket “diagnosztizáló” kutyák esetében. Azt is meg kellene vizsgálni, hogy széles körben – például a kormányzat részéről – hogyan alkalmazhatnának Covid 19-et kiszimatoló ebeket.

Fotó: 123rf.com

“A kórok kiszimatolása mindenesetre bonyolultabb a drogok vagy bombák azonosításánál” – mutat rá a Pennsylvania Egyetem egyik intézetének igazgatója, Cynthia M. Otto. A drogok vagy bombák esetében ugyanis ismert a “célszag”, amely eléggé állandó. A koronavírus felderítésénél viszont csak az ismert, hogy a kutya a vizsgált személy verejtékének vagy vizeletének szagából ítél, ám nem tudni, hogy pontosan miféle vegyület vezérli döntésében. Ráadásul az emberek szaga elég sokféle – kortól, táplálkozástól és egyebektől függően -, így a “diagnosztaebekkel” sokféle embert kell végigszagoltatni a kiképzésük során, hogy ne csaljon a szimatuk.

“Ha egy kutya összetévesztené az influenzát a COVID-fertőzéssel, az rendkívül súlyos hiba lenne” – idézi a lap Ottót, aki kitér arra is, hogy a képzés drága, a kutyakiképzőket is ki kell képezni, tisztességesen megfizetni, ami szintén költséges. A New York Times példaként említi, hogy egy robbanószert kiszimatoló kutya és tartójának kiképzése 33 ezer dollárba (kilencmillió forintba) kerülhet.

COVID – A kutyák ügyesebbek, mint a gyorstesztek

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.