COVID – Már a nyáron megérkezik újabb hullám

Bár eddig csak őszre valószínűsítették a következő COVID járványhullámot a szakemberek, lehet, hogy már a vakáció alatt lesz vele dolgunk.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) minapi közleményében arra figyelmeztettet: az omikron két új alváltozata, a BA.4 és BA.5 gyorsabban terjed Európában, mint a többi koronavírus-változat. Ez pedig több kórházi kezeléshez és halálesethez vezethet, ha az új mutációk dominánssá válnak a kontinensen – írja a Népszava.

A BA.4-et és a BA.5-öt először idén márciusban észlelték az európai országokban, és ahol megjelenik, ott átveszi a korábbi variánsok helyét a megbetegedések okozásában.

Az osztrák Vienna Today című lapnak adott nyilatkozatában Ulrich Elling molekuláris biológus a minap arról beszélt, hogy már nyáron új koronahullám érkezik Ausztriába. Szerinte a fertőzések száma hamarosan megemelkedik, „vissza a tízezres nagyságrendbe, majd ősz felé ezen a nagyon magas szinten állandósul” a járvány.

COVID, vírus, teszt

Fotó: 123rf.com

A szakemberek szerint, egyelőre túl sokat nem tudunk az új variánsokról, ám azt ők is tényként kezelik, hogy ha ezt mutációt már a szomszédos országokban is észlelték, akkor az egészen biztos, hogy Magyarországon is okoz majd megbetegedéseket, illetve el is indíthat járványhullámot.

A Népszavának az egy járványügyi szakértő beszélt arról is, hogy Amerikában a Pfizer és a Moderna is piacra dobott két komponensű vakcinákat, amelyekben van delta- és omikron-variáns elleni oltóanyag, ám ezekben még az omikron előző variánsai vannak, és egyelőre még nincs bizonyíték arra, hogy a most felbukkant új variánsok ellen hatékony védelmet nyújtanak. A Népszava érdeklődött a Nemzeti Népegészségügyi Központban, lehet-e még az ősz előtt újabb oltási kampány.

A hivatal a kérdésekre ugyan nem adott konkrét választ, de erősen ajánlották az oltásokat. Mint írták, Magyarországon vakcinabőség van, mindenki számára van elegendő vakcina a harmadik vagy negyedik oltás felvételére is. Jelenleg a járvány leszálló ágában vagyunk, hétről-hétre csökken az új fertőzöttek száma. Júliustól a kórházi oltópontokon péntekenként lesz oltási akciónap.

Olvasd el ezt is!

COVID – Újabb szigorítás: jön a tömeges tesztelés

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.