Ősszel már megkaphatjuk az omikron elleni oltást

Európai Gyógyszerügynökség reményei szerint legkésőbb szeptemberben engedélyezik a koronavírus-variánsokra módosított oltóanyagokat, hogy ősszel elkezdődhessen a vakcinázás az omikron ellen is.

Az mRNS-vakcinák gyártói, a Pfizer-BioNTech és a Moderna jól halad a koronavírus-variánsokra, többek között az omikronra módosított oltóanyagok fejlesztésével, már a klinikai tesztelésnél tartanak. Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vakcinastratégiájáért felelős egyik vezetője csütörtökön reményét fejezte ki, hogy szeptemberre engedélyezhetik az új oltóanyagokat, így a gyártók ősszel már elegendő mennyiséget lesznek képesek szállítani egy újabb immunizációs kampány számára – számol be a Vg.hu.

Az oltóanyag-fejlesztők vizsgálják, hogy a csak egy változatot célzó oltások előnyösek-e a két változatot célzó oltóanyagokkal szemben – idézte a Reuters Cavalerit, aki elmondta azt is, hogy a következő néhány hónapban várhatóan megérkeznek majd vizsgálati adatok.

COVID, omikron, vakcina, vírus

Fotó: 123rf.com

A Moderna egy potenciális új generációs emlékeztetőt fejleszt, amely mind az omikron variáns, mind a koronavírus eredeti törzse ellen irányul, hogy szélesebb körű védelmet biztosítson.

A BioNTech és a Pfizer is módosított az eredeti programján, amely kizárólag az omikron vírust célzó emlékeztető oltást helyezte előtérbe, és most hasonlóképpen az új és az eredeti vírus ellen egyszerre hatásos változaton dolgozik. Cavaleri szerint az uniós polgárok mintegy fele megkapta már az első kettő és az emlékeztető oltást, a 18 év felettiek 15 százaléka azonban még nem vett fel egyetlen adagot sem.

Olvasd el ezt is!

Ezek az omikron poszt-covid hatásai

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.