COVID – Indul a csecsemők oltása

A hatóságok jóváhagyták a vakcinát, így jövő héten megkezdődik az országos COVID elleni oltási program.

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és -megelőzési Központja (CDC) jóváhagyta a COVID-19 elleni Pfizer-BioNTech és a Moderna csecsemők, kisgyermekek és óvodások számára készült védőoltásait. Így a jövő héten országszerte megkezdik a hat hónapos kicsik oltását az Al Jazeera beszámolója szerint.

A CDC döntése azután született, hogy az intézmény tanácsadói testülete megszavazta a COVID-19 elleni védőoltás ajánlását ezeknek a gyermekeknek számol be a Helló Magyar.

“Tudjuk, hogy szülők és nevelők milliói vágynak arra, hogy kisgyermekeiket beoltassák, és a mai döntés után meg is tehetik” – mondta Rochelle Walensky, a CDC igazgatója.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) pénteken engedélyezte a Moderna oltását hat hónap és öt év közötti gyermekek számára, valamint a Pfizer-BioNTech oltóanyagát hat hónap és négy év közötti gyermekek számára. A Pfizer vakcina már engedélyezett ötévesnél idősebb gyermekek számára.

„Ez a fertőzés megöli a gyerekeket, és lehetőségünk van ennek megelőzésére” – mondta Beth Bell, a tanácsadó testület egyik orvosa a szavazást követően. – “Itt a lehetőség egy ismert kockázat megelőzésére.

gyerek, oltás, orvos

Fotó: 123rf.com

Joe Biden amerikai elnök „hatalmas lépésnek” nevezte a döntést. Elmondása szerint kormánya a tervek szerint már a jövő héten bevezeti az oltóanyagokat az öt év alatti korosztály számára.

“A jövő héten a szülők elkezdhetik az időpontegyeztetést a gyermekorvosi rendelőkben, a gyermekkórházakban és a gyógyszertárakban” – mondta Biden. Több millió gyermeket olthatnak be Egyre több oltási időpont lesz, ahogy egyre több adagot szállítanak ki, és az elkövetkező hetekben minden szülő megkaphatja a vakcinát, aki szeretné. Körülbelül 18 millió gyermek lesz jogosult erre, de azt természetesen nem tudhatjuk, hogy végül hányan kapják meg az oltást. Az öt és tizenegy év közötti gyermekek kevesebb, mint egyharmada élt az oltás lehetőségével, mióta tavaly novemberben számukra jóváhagyták a vakcinát. A Pfizer-BioNtech vakcina hat hónapos és négyéves kor közötti gyermekek számára készült. Az adag a felnőtt adag egytizede, és három injekcióra van szükség. Az első kettőt három hét különbséggel, az utolsót pedig legalább két hónap múlva adják be. A Moderna kétdózisú injekció, mindkettő a felnőtt adag negyede, és körülbelül négy hét különbséggel adják be hat hónapos és ötéves kor közötti gyerekeknek. Az FDA egy harmadik adagot is jóváhagyott, legalább egy hónappal a második injekció beadása után. Ez olyan gyermekek számára elérhető, akiket immunrendszeri rendellenességeik miatt sebezhetőbbek a súlyos betegségekkel szemben.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Vigyázz! – Várni kellene a gyerekek oltásával?

Forrás: Napidoktor.hu