Vigyázz! – Várni kellene a gyerekek oltásával?

Az immunológus úgy gondolja, hogy egyelőre várniuk kellene a szülőknek a gyerekek oltásra való regisztrálásával, hiszen kérdésessé vált, hogy milyen mértékben adnak védettséget az új variánssal szemben a mostani vakcinák.

A napi fertőzöttek száma 10 ezer fölé emelkedett az elmúlt két hétben, bár ez egy kicsit csökkenni látszik. Lisziewicz Julianna immunológus az ATV Start című műsorában elmondta, hogy hullámokban jön a vírus, tehát várható egy bizonyos mennyiségű csökkenés, viszont nem is fertőzöttek száma az aggasztó, hanem a halálozásoké, az pedig növekszik.

Fotó: 123rf.com

A nyugat-európai országokban még ilyen magas fertőzöttségi szám mellett is kisebb a halálozási ráta, ez elsősorban amiatt lehet a szakértő szerint, hogy a magyar egészségügyi rendszer nem annyira felkészült, mint a többi nyugati országban, emellett sajnos túl későn kerülhetnek a magyar emberek kórházba, a kezelések ilyenkor pedig már nem olyan hatásosak.

A negyedik hullám csúcsa nem tudni, hogy mikorra várható, azonban az omikron variáns nagyon aggasztó, és valószínű, hogy át fog fertőzni. Gyakorlatilag két hét alatt kiszorította a delta variánst Dél-Afrikában, tehát mivel már biztosan itt van a vírus, ezért az enyhülés helyett egy teljesen más trendet hozhat be az omikron – fejtette ki Lisziewicz.

Volt, aki azt mondta, hogy lehetséges, hogy erre vártunk, hiszen gyengébbek a tünetei, habár az immunológus szerint ezt így nem lehet még kijelenteni, csak két hete ismert az új variáns, ami pedig biztos, hogy rengeteg mutáció van benne, az pedig továbbra is kérdéses, hogy hatékonyak-e vele szemben a vakcinák.

Biztos, hogy a vakcina sokkal kevésbé lesz hatásosabb, az 100 százalék. Az, hogy egyáltalán hatásos lesz-e a mostani vakcina, azt nem tudjuk” – mondta, valamint hozzátette: „a legtöbb teszten nem kell változtatni, (…) a fő tesztek ki fogják mutatni” az omikront is.

Fotó: 123rf.com

Lisziewicz Julianna úgy gondolja, hogy egyelőre várniuk kellene a szülőknek a gyerekek oltásra való regisztrálásával, hiszen kérdésessé vált, hogy egyáltalán védettséget adnak-e ezek az oltások. Ezen a héten vagy a jövő héten már több adat lesz az omikronról és az oltások hatékonyságáról, ezt mindenképp érdemes megvárni.

A szakértő arra is kitért, hogy nem valós állítás, ha a dél-afrikai kutatók azt mondják, hogy nem okoz súlyos megbetegedés a vírus, hiszen csak két hete ismert a variáns, a súlyos megbetegedés és a halál pedig több időt vesz igénybe.

A felnőttek harmadik oltásával kapcsolatban ugyanazt gondolja az immunológus, mint a gyerekek esetében, tehát várakozásra int. Az elsődleges most, hogy az omikron ellen védekezzünk. Emellett betegség után 3 hónapig nem ajánlja az oltást Lisziewicz, de fontos, hogy mindenkiben máshogy zajlik le a betegség, tehát különböző időszakokra lehetnek védettek az emberek.

Ez is érdekelhet!

Döbbenetes! – Az omikron oldhatja meg a világ COVID-problémáját?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.