Gyerekbiztos gyógyfürdő

Családi nyaralások úticéljaként sokszor választjuk a gyógyfürdőket és a wellness központokat. A gyerekek számára ezek a helyek fokozott veszélyforrást jelentenek

Minden medencének, jacuzzinak, gyógyfürdőnek úgynevezett belsőrendi szabályzattal kell rendelkeznie, amely a medencében engedélyezett viselkedést, esetleges balesetveszélyeket, karbantartást, az elektronikai felszerelésekre és kémiai anyagokra vonatkozó szabályokat tartalmazza.

A szabályzat gyerekekre és felnőttekre egyaránt vonatkozik, melyet egyszerű, közérthető nyelven kell megfogalmazni, és a medence felavatása előtt jól látható, könnyen olvasható helyre kell kifüggeszteni. A családi nyaralás alkalmával is a biztonság legyen a legfontosabb szempont!

A következő óvintézkedések segítenek megóvni gyermekedet az esetleges veszélyektől ha egy gyógyfürdőben vagy wellness központban töltitek a családi vakációt, illetve ha az otthoni jacuzzit használják a gyerekek:

• Fontos az állandó felügyelet! Ne hagyj senkit, kortól függetlenül, hogy felügyelet nélkül használja a medencét! Egy pillanatra se veszítsd szem elől gyermeked, miközben a medencében van! Tartózkodj olyan helyen, ahonnan nyomon tudod követni minden mozdulatát!

• Tilos az alkoholos italok fogyasztása! Ne használd a medencét, ha fogysztottál alkoholtartalmú italt! Az alkohol növeli az ájulás, a szívroham kockázatát, és fizikai sérüléseket is okozhat álujás esetén.

• Vigyázz a gyógyszerekkel! A gyógyszerek aluszékonyságot okozhatnak, vagy más mellékhatásuk is jelentkezhet. Kérd ki orvosod véleményét, használhatod-e a medencéket kezelés ideje alatt!

• Ügyelj a csatornázásra! Győződj meg róla, hogy a csatornázási rendszer az előírtaknak megfelelően van kialakítva, és a vízbe kerülő hajszálak vagy egyéb dolgok nem okoznak fennakadást. Ha a jacuzzi vagy a gyógyfürdő két egyesülő csatornával van ellátva, szükséges egy olyan lemez használata, ami csökkenti a csatorna szívó erejét.

gyermek10

• Ismertesd gyermekeddel a baleset-lehetőségeket! Soha ne engedd gyermeked a csatornafedél mellett játszani, hiszen az becsípheti a haját! Vigyázz, ne dugja bele ujját, kezét, lábát vagy más testrészét a csatornába! Kerüld a "ki tud tovább levegő nélkül a víz alatt maradni” típusú játékokat is!

• Tanítsd megfelelő viselkedésre a gyereket!:

– Ne kiabáljon segítségért, ha nincs rá szüksége, hiszen ha valóban bajba kerül, nem fogják komolyan venni.

– Ne szaladgáljon, ugráljon, csúszkáljon a medence körül.

– Gyógyfürdőben, jacuzziban tilos a vízalámerülés, ugrálás.

– Ne játsszon csatornafedélen, mert lehet, hogy az nem bírja el hosszab ideig a súlyát.

• Figyelj a viharokra! Ne használjátok a jacuzzit vagy gyógyfürdőt viharos időben, mert a villámlás meghibásodást okozhat az elektronikai rendszerben.• Készülj fel a vészhelyzetekre! Tanuld meg a kapcsolók szerepét, hogy vészhelyzetben tudd, mit hol kell lekapcsolni. Legyen mindig kéznél elsősegélydoboz!

villam2

A gyógyfürdők és jacuzzik karbantartása

Amennyiben otthonodban rendelkezes valamilyen típusú wellness szolgáltatást nyújtó berendezéssel a következőkre mindenképp figyelj oda a család és a gyermek biztonsága érdekében:

• A csatornafedelek rendszeres ellenőrzése. Figyelj arra, hogy a csatornafedelek újak és biztonságosak legyenek, elkerülve így az esetleges baleseteket. Ha egy csatornafedél hiányzik vagy nagyon használt, állítsd le a jacuzzit, amíg azt ki nem cserélik. Fordulj szakértőhöz, ha te nem értesz hozzá!

• Az áramrendszer periódikus ellenőrzése. Ellenőriztesd le gyakran az áramrendszert, és bizonyosodj meg róla, hogy az az előírásoknak megfelelően van beszerelve.

• Takarékoskodj az árammal! Használj elemmel működő felszereléseket a szanaszét tekergő vezetékek helyett.

• Előzd meg a fertőzéseket! Cseréld gyakran a vizet a jacuzziban és a gyógyfürdőben, hogy megelőzd a tüdő- és más betegségek kialakulását. A medence használata előtt mindig zuhanyozz le, így tovább tisztán tarthatod a vizet.

• Biztosíts tiszta vizet! Tartsd tisztán a medencét és annak környékét, rendszeresen fertőtleníts!

• Használj fedőket! Ezáltal óvhatod a gyereket, takarékoskodhatsz az árammal, és tisztán tarthatod a medence környékét.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: