Mi legyen a válás után?

A válás tényének a feldolgozása hosszú és fájdalmas folyamat a gyermek számára. Még nehezebben tud megküzdeni az érzelmeivel, ha a szülő közben új kapcsolatba kezd. Elfogadni egy teljesen idegen embert, miközben még azt sem tudta tudatosítani magában, hogy a szülei valóban külön mentek. Egészen addig, amíg teljesen le nem zárta ezt, de sokszor még utána is, súrlódások várhatóak az új partner és a gyerek között. Hogyan lehet ezeket kezelni?

Összezavarodott szülők

A válás mindenkit megvisel, viszont a szülőknek az érzelmi zűrzavar közepette sem szabad megfeledkeznie arról, hogy ez a gyermeke számára még inkább érthetetlen és feldolgozhatatlan a változás. Szoros kapcsolatot kell kiépíteniük, és rendszeresen beszélni a gyerkőccel, hogy könnyebben feldolgozza a történteket. Mindig a szülőnek kell tekintettel lenni a gyerekre, főként akkor, ha úgy dönt, új kapcsolatba kezd.

Problémák

A fiatal is félti saját pozícióját. Lelkileg még érzékenyebb, miközben azt veszi észre, hogy a szülő, akinek őt kéne ápolnia, egy idegenre fordítja az energiáját és a figyelmét. Minél több időt tölt velük az új partner, annál gyorsabban éleződhetnek ki az ellentétek. A legtöbb gond azért alakul ki, mert a gyermek nem tudja elfogadni, hogy az új barát vagy barátnő „uralkodjon” felette. Nem érzi úgy, hogy szót kéne fogadnia, a másfajta stílus, viselkedés és hozzáállás pedig vitákra ad okot.

kapcsolat

Két tűz között

Kellemetlen szerepbe kerül a randizó szülő is, hiszen gyermeke és új párja között kialakult feszültséget neki kell megoldania. Sokkal szerencsésebb, ha ilyenkor a gyerek fele hajlik véleménye, hiszen a partnernek is meg kell értenie, hogy az elsődleges feladat, hogy a fiatal elfogadja a kialakult helyzetet.

Oldjuk a feszültséget!

A szülő dolga, hogy lépésről lépésre, csak apránként próbálja meg hozzászoktatni a helyzethez a gyerkőcöt és saját magukat is. Eleinte a pici számára élvezhető, közös programokkal járjon a gyerek kedvébe. Ezek a közös élmények többnyire segíthetnek összekovácsolni az új csapatot.

Rossz kapcsolat

A legnehezebb helyzet, ha a próbálkozások ellenére sem tudja elfogadni a fiatal, apja vagy anyja új választottját. A folytonos viták és nézeteltérések kezelése komoly feszültséget teremt. Megoldás lehet egy külső személy, terapeuta bevonása, akihez közösen eljárva, tanácsaival orvosolhatja a problémát. Emellett a gyereknek éreznie kell, hogy nem szorul háttérbe, és még mindig ugyanolyan fontos a szerelmes szülő számára.

Forrás: