Biztonságos az aszpartám édesítőszer fogyasztása

A Food and Chemical Technology c. nemzetközi szaklapban látott napvilágot a Brit Ipari és Biológiai Kutatási Szövetség (British Industrial Biological Research Association) legújabb vizsgálatának eredménye, amely kimondja, hogy az aszpartám energiamentes édesítőszer fogyasztása biztonságos.

A Marinovich és társai által jegyzett publikáció a mostani vizsgálati eredmények mellett összefoglalást ad az elmúlt 22 év aszpartámmal kapcsolatos jelentős kutatásairól, amelyek egyértelműen az édesítőszer biztonságos alkalmazását támasztják alá. Tudományosan bizonyítható, hogy az aszpartám fogyasztása nem hozható kapcsolatba az agydaganat, a stroke, a mellrák, a hasnyálmirigyrák, a vérképzőrendszer daganatos megbetegedéseinek kialakulásával és a koraszüléssel.

Ez a legújabb tanulmány is megerősíti az EFSA, az SCF, az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete és az Egészségügyi Világszervezet (JECFA) és több mint 100 ország szabályozó ügynökségének eddigi véleményét az aszpartám biztonságosságáról.

Aszpartámot 30 éve használnak az élelmiszeriparban. Az alacsony energiatartalmú édesítőszerek lehetséges alternatívát jelentenek az egészségtudatos fogyasztóknak és a súlygyarapodást elkerülni vágyóknak, valamint a cukorbetegeknek.

Forrás: