Felismerhető a magzat öröklött szívritmuszavara?

Új módszerrel felismerhető lehet a magzat öröklött szívritmus-zavara és talán kezelhető is lehet a betegség még a születés előtt – derült ki egy tanulmányból.

Eddig nem lehetett felismerni a magzat súlyos, öröklött szívritmuszavarát – olvasható egy tudományos lapban.

A súlyos szívritmuszavar körülbelül minden kétezredik csecsemőnél fordul elő, számlájára írható minden tizedik hirtelen csecsemőhalál és váratlan, megmagyarázhatatlan halva születés, ezen kívül a gyermekek és fiatal felnőttek hirtelen elhalálozásának is vezető oka.

A mágneses térerő igen kis változásainak érzékelésén és mérésén alapuló magnetokardiogrammos eljárással a kutatók 89 százalékos pontossággal mutatták ki a magzatok szívritmuszavarát a méhen belül.

magzat

A kutatáshoz Wisconsinban és két japán településen élő várandósokat vizsgáltak meg. Olyan pácienseket kerestek, akiknek a családjában előfordult az örökletes szívritmuszavar, egy testvérük csecsemő- vagy gyermekkori hirtelen, megmagyarázhatatlan halála, illetve akiknél aggodalomra adott okot magzatuk szívritmusa.

Ezután a kiválasztott 30 kismama hasára helyezett szonda segítségével rögzítették a magzat szívműködésének adatait a várandósság végéig.

A vizsgált magzatok közül 21-nél ismerték fel a szívritmuszavart, közülük hatnál a súlyos formáját. Egy baba idő előtt született meg, miután a veszélyt felfedezték nála.

Forrás: