A szmogtól szívritmuszavarunk lehet

A legújabb kutatások szerint alábecsülik a légszennyezés szerepét a szívritmuszavar, azaz az aritmia kialakulásában.

Egy huszonöt egészséges ember részvételével készített tanulmányból az derült ki, hogy kimutatható változások tapasztalhatók a szív elektromos rendszerében, amikor az alanyokat a szennyezett levegő behatása éri. Az eredmények azt mutatják, hogy a légszennyezettség akadályozhatja a szív arra irányuló képességét, hogy szabályosan beállítsa elektromos tulajdonságait.

Ez pedig aritmiához vezethet, ami egyesekben akár hirtelen szívhalált is eredményezhet. 15834A tanulmány készítői szerint az, hogy a légszennyezés ilyen hatást gyakorolhat egészséges emberekre arra utal, hogy a szívbetegségekben szenvedő betegek esetében sokkal nagyobb lehet a légszennyezéssel összefüggő kockázat, mint korábban feltételezték.

A kutatók úgy vélik, további kutatásokra van szükség a légszennyezettség és a szívritmuszavar közötti összefüggést illetően, az orvosoknak pedig jobban tisztában kell lenniük ezekkel a tényekkel, nagyobb mértékben tájékoztatniuk kell a közvéleményt a veszélyekről, és még több erőfeszítést kell tennünk a levegőszennyezés visszaszorítására. A tanulmány a Journal of the American College of Cardiology januári számában olvasható.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.