Amit a sonkákról tudni érdemes

…az valószínűleg el sem tudja képzelni nélküle a húsvéti ünnepeket. Igyekeztünk összegyűjteni mindazt, amit tudnod érdemes, ha te is sonkafőzésre adod a fejed.

Bár kapható gyárilag gyorsérlelt, nyers, füstölt hús és főtt, füstölt, kötözött sonka is, ezekről lebeszélnénk. Az ünnepre hagyományosan pácolt-füstölt sonka, lapocka az igazi. A legjobb, ha a sonkát főzés előtt egy éjszakára vagy néhány órára hideg vízbe teszed. Így részben kiázik belőle a tartósításhoz használt só. Langyos vízben le is moshatod.

Főni hideg, tiszta vízben tedd fel: annyiban, amennyi jól ellepi. Van, aki egy fej vöröshagymát, borsot, fokhagymát, babérlevelet, esetleg egy rozmaringágat is tesz a főzőlébe. Alapszabály, hogy annyi órát főzd, ahány kilós a sonka.

Ha szép lassan főzöd, a fölösleges zsiradék is kifő belőle, de a hús finom, ízletes marad. A főzés addig tart, amíg a sonka bőrén a villa könnyen átszalad, s a csont lazán megfordul a húsban. Amikor megpuhult, kapcsold le a lángot, és hagyd a saját levében kihűlni a húst. Ekkor öntsd le a levét, majd a sonkát borítsd be fóliával, és tedd hideg helyre. A főzést ne hagyd az utolsó pillanatra, mert a sonka napokig eláll, hideg helyen szépen összedermed, és könnyű lesz szeletelni.

A füstölt hús főzőleve remekül hűthető, sőt, fagyasztható, ha még melegen leszűröd, aztán kihűtöd, lapos kanállal leszeded a tetejéről a megdermedt zsírt és szétosztod műanyag dobozokba. Leggyakrabban székelykáposztához használják fel, de lássuk be: az elég súlyos étel. Krúdy Gyula röviden így írta le: „Ízes pörköltet készítünk, kifacsart hordós káposztával, kevés vízzel, füstölt lével megfőzzük. Liszttel kevert tejfellel sűrítjük.”

sonka

Ami a nagy húsvéti trakta után igazán pihenteti a gyomrunkat, az egy zsenge zöld leves. Főzés előtti este áztass be 10 deka alaposan megmosott árpagyöngyöt. Karikázz fel 2 szál újhagymát, kevés olajon párold meg, és adj hozzá egy kis csokor, csíkokra vágott medvehagymát is.

Fél perc múlva öntsd fel 1 liter sonka főzőlével. Tegyél bele 1 nagy, kockára vágott krumplit és a megpuhult gerslit. Fűszerezd fehér borssal, őrölt köménnyel, majoránnával. Amikor a burgonya teljesen megpuhult, lyukas kanállal szedd ki, és villával törd össze, majd tedd vissza a levesbe. Addig főzd, amíg a gersli is puha lesz. Tálalás előtt az apróra vágott petrezselymet oszd szét a tányérok alján, arra szedd rá a forró levest.

A másik felhasználási mód a hüvelyesekből főzött leves vagy főzelék. A fűszeres vöröslencse gyorsan elkészül, se előzetes áztatást, se sűrítést nem igényel. Egy fej vöröshagymát apríts fel finomra, karikázz fel 1 szál sárgarépát, és olívaolajon pirítsd őket kicsit. Egy citrom reszelt héját futtasd meg az olajon.

Add hozzá a lencsét is (nem kell beáztatni!), sózd és borsozd meg, öntsd fel kétszer több füstölthús-lével, mint amennyi ellepné. Keverj bele 1 kis doboz paradicsompürét, 1-2 szem csillagánizst, 1 kávéskanál köményt, egy kis piros csípős paprikát és 1 babérlevelet (főzés után kidobjuk). Facsard bele a citrom levét, addig főzd, amíg a lencse szinte teljesen szétesik.

Forrás: