Allergiás asztmával is élhető teljes élet!

Nem kell lemondanunk számos élvezetet jelentő dologról – allergiás asztma esetén is lehet teljes életet élni, csupán nem árt odafigyelni néhány dologra, mellyel könnyíthetünk napjainkon.

Aki súlyos allergiás asztmával küzd, általában nem tudja elképzelni, hogy mindent a teljesen egészséges emberek után csinálhasson. Pedig ezzel a problémával is élhető teljes élet, ha betartunk néhány szabályt. Próbáljuk ki, hogyan változnak a tüneteink, közérzetünk, ha az alábbi tanácsokat megfogadjuk.

1.Tisztítsuk meg a levegőt! A kinti levegővel nyilván kevesebbet tehetünk, mint a bentivel. Otthonunkban azonban nagymértékben megváltoztathatjuk a levegő minőségét. Kezdetnek tartsuk csukva az ablakokat. A nagy hatékonyságú HEPA-filter tisztán tartja a levegőt a lakásban, kiszűrve a por atkákat, az állati szőrt és egyéb allergéneket.

2.Tervezzünk meg a mozgást! Tudunk mozogni és szükségünk is van rá. Segít, hogy a tüdő és a szív jobban működjön, erősít és állóképességet növel. Ha kültéri testmozgásban gondolkodunk, próbáljuk lecsökkenteni a pollenek és irritáló allergének mennyiségét, amit magunkkal viszünk a házba. Minden ruhát vegyünk le, amiben mozogtunk odakint és zuhanyozzunk le. Még a hajunkat is mossuk meg!

Olyan napokon, amikor magas a pollen-koncentráció, ez nem biztos, hogy elég. Ilyenkor jobb beltérben edzeni. Célszerű például beszerezni egy szobabiciklit. Ezt akár még egy vakációra is magunkkal vihetjük. Jógázni is remekül lehet a szobában!

3.Nézzük át, mivel is van dekorálva az otthonunk! A levegő szempontjából fontosak a beltéri felületek. Mossuk át rendszeresen a függönyöket vagy cseréljük le őket sötétítő redőnyre, valamire, ami nem szövetből van. A kárpitozott bútorokat porszívózzuk sűrűn. A bőr-, műanyag-, vinyl vagy fa dolgokat nedves ruhával töröljük le.

Szőnyegek helyett fapadló, parketta, járólap javasolt. A szőnyegek ugyanis sajnos begyűjtik az allergéneket, beleértve a poratkát, a pollent, a bogarak ürülékét és a gombaspórákat.

allergia4

Takarítsunk lelkiismeretesen. Ha nem tudunk lemondani a szőnyegről, akkor háromszor hetente porszívózzuk ki, miközben használjuk a HEPA-filtert és maszkot is viselünk. Valójában minden takarítás alkalmával viselhetjük a maszkot – célszerű.

Mit tehetünk még? Vigyük le a szemetet minden nap. A porszívó tartályát csak kültérben ürítsük!

4.Védjük az ágyunkat! Számos matrac- és párnavédő kapható ma már, melyek befedik, bezárják a párnát, paplant, matracot és így azok nem okoznak allergiás tünetet. A matracokat gyakran lehet porszívózni is. Javasolt még az ágynemű gyakori mosása, ahogyan a pizsamáké is, heti egyszer, igen meleg vízben.

5.Tartózkodjunk az állatoktól. Nagyon aranyosak, igazi társak lehetnek, de sajnos az allergiás asztmás esetek harmadát macskaszőr váltja ki. Ha mi is ezek közé tartozunk, vagy ne tartsunk állatot, vagy ha semmiképp sem tudunk meglenni nélkülük, válasszunk olyan fajtát, melyek kevesebb allergénnel járnak: az uszkár, a bichon frise, a máltai kutyatípus  jó ötlet, de sokaknak van szerencséje a Devon Rex macskákkal is.

6.Vigyázzunk, mit eszünk. Bizonyos ételek mellőzése segíthet könnyebben lélegezni. Van, akinek a tünetei drámaian csökkennek attól, hogy feladja a gluténtartalmú ételek fogyasztását és jobban is alszik. Érdemes figyelni, hogy milyen ételektől vagyunk jobban és fokozottan átállni inkább ezekre.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.