Agy-takarító: mi is az a glimfatikus rendszer?

Így kezeli a hulladékot az agyunk

A glimfatikus rendszer lényegében az agy hulladékkezelője. Mivel számos különböző, igen fontos folyamat résztvevője, ideje megismerkedni vele.

A nyirokrendszer ismerős számunkra – számos szerepet tölt be, ezek egyike az anyagcsere-hulladékok törlése a sejtek közötti résekből, melyet intersticiális térnek neveznek. A központi idegrendszer azonban, mely az agyat és a gerincvelőt is magába foglalja, nem rendelkezik igazi nyirokerekkel. S mivel az idegrendszer igen aktív, a metabolikus hulladék gyorsan felhalmozódhat.

A központi idegrendszer érzékeny a környezet ingadozására, így a szervezetnek valamilyen módon el kell távolítania a sejtes szemetet – itt jön be a glimfatikus rendszer szerepe. Az agy-alapú szemétgyűjtő rendszer felfedezése előtt a kutatók azt gondolták, minden egyes sejt kezeli a saját anyagcseréjét. Az idősödéssel, amennyiben a sejtrendszer túlterhelt vagy lassult, a sejtek között metabolikus szemét gyűlne fel. Ez a hulladék olyan termékeket tartalmaz, mint a béta-amiloid – az Alzheimer-kórhoz kapcsolódó fehérje.

Fotó: 123rf.com

A glimfatikus szót Maiken Nedergaard, egy dán idegtudós találta ki, aki felfedezte a rendszert. A név a gliasejtekre utal, melyek létfontosságúak a hulladékkezelési rendszerben. A gliasejtek viszonylag kis lefedettséget kapnak a neuronokhoz képest, annak ellenére, hogy velük megegyező számban vannak jelen az agyban. A ma már nagyobb figyelmet kapó gliasejtek védik, táplálják és izolálják a neuronokat. Szerepet játszanak az immunrendszerben és – ahogy mára tudjuk – a glimfatikus rendszerben is.

Különösen fontos az astroglia néven ismert gliasejt. Ezeken a sejteken az akvaporin-4 csatornáknak nevezett receptorok teszik lehetővé az ún. cerebrospinális folyadék (CSF) mozgását a központi idegrendszer felé, s egy olyan áramlást hoznak létre, amely a folyadékot keresztültereli rendszeren. A CFS tiszta folyadék, mely körülveszi a központi idegrendszert, többek között mechanikai és immunológiai védelmet biztosítva. Az artériákkal párhuzamosan futó glimfatikus rendszer kihasználja a keringésben lévő vér pulzálását, hogy segítse a dolgok mozgását.

Ahogy a véredények ritmikusan tágulnak, végrehajtják az interstitialis tér és a CSF közötti vegyületek cseréjét. A glimfatikus rendszer a test többi részének nyirokrendszeréhez kapcsolódik, a kötőszövet vastag membránján, amely a központi idegrendszert fedi le. Működésének részleteiről következő cikkünkben számolunk be.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php