Aggódhatsz? – Ez a vakcina nem elég hatékony az omikron ellen

Az amerikai Yale Egyetem tudósai egy nemzetközi kutatócsapattal arra jutottak, hogy aki két adag Sinovac-vakcinát vett fel, annak további két oltásra lehet szüksége.

A Hongkongi Egyetem tudósai még december elején publikálták annak a kutatásnak az eredményét, amely megállapította, hogy az elölt vírust tartalmazó kínai Sinovac vakcinából nem elegendő két dózis, az ugyanis nem nyújt elég védelmet az omikron ellen. Most hasonló megállapításra jutottak egy nemzetközi kutatás alapján az amerikai Yale Egyetem szakemberei is – írja a Reuters nyomán a Hvg.hu.

A tudományos lapban egyelőre nem publikált eredményből az olvasható ki, hogy ha a két adag Sinovac-vakcina után az emlékeztető oltásként a Pfizer vakcináját alkalmazzák, akkor ugyanolyan védettségi szintet lehet elérni, mintha két dózis mRNS-alapú vakcinát kapott volna az illető. Márpedig azt korábban már megállapították a tudósok, hogy két adag Pfizer sem elég az omikron ellen.

Fotó: 123rf.com

A mérések során kiderült: az omikron ellen termelődő antitestek száma 6,3-szor volt alacsonyabb, mint amennyi az eredeti vírus ellen termelődött, és 2,7-szer volt kevesebb, mint amennyire a delta-variáns esetében lehetett számítani.

Akiko Iwasaki, a kutatás egyik résztvevője a Twitteren arról írt, azok, akik két adag Sinovac-vakcinát vettek fel, még két oltásra lehet szükségük, hogy hatékony legyen a védelmük az omikron ellen.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Fontos megemlíteni, hogy a kutatást a Dominikai Köztársaság 101 önkéntesén végezték el, vagyis szükség volna egy nagyobb létszámú tanulmányra ahhoz, hogy pontosabb képet kapjanak a tudósok a Sinovac hatékonyságáról. Az viszont beszédes, hogy az eredmény nagyjából összhangban van a Hongkongi Egyetem által közzétett eredményekkel.

Emellett kérdés az is, mennyire érdemes az antitestek számát figyelni, nemrég ugyanis kiderült: inkább a T-sejtekben lehet bízni az omikron ellen küzdelem során.

Olvasd el ezt is!

Semmit sem érnek a vakcinák az omikron ellen?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.