A társasházi ebtartás legfontosabb szabályai

Az „együttélés” egy társasházban nem egyszerű, hiszen különböző szokásainkkal könnyen zavarhatjuk a mellettünk élőket.

Egy társasházban a lakóknak oda kell figyelniük, hogy természetükkel és az ahhoz kapcsolódó szokásaikkal ne zavarják a szomszédjaikat. Az egyik talán legnehezebb terület az állattartás, és ezen belül az ebtartásra vonatkozó szabályok betartása. Fontos tudni, hogy hazánkban nincs egységes ebrendelet, ami az összes kutyatartóra egyforma szabályokat fogalmaz meg.

Ha szeretnénk pontosan tisztában lenni a ránk vonatkozó kutyatartási szabályokkal, akkor azokat a helyi önkormányzat ebrendeletéből ismerhetjük meg, mely általában interneten is könnyen elérhető. Ám, számos önkormányzat elfogadta a mintarendeletben megfogalmazott szabályokat, így viszonylag hasonló a kutyatartás feltételrendszere.

kutya

A mintarendelet úgy rendelkezik, hogy családi házakban három, míg lakásokban egy 65 cm feletti vagy két ennél kisebb kutyát (és azok szaporulatát 3 hónapos korig) tarthatunk. Abban az esetben, ha kedvencünk olykor támadó vagy kiszámíthatatlanul viselkedik felelősek vagyunk, hogy a lakásunk bejárati ajtaján jól látható helyen a harapós kutyára utaló figyelmeztető táblát kihelyezzük.

Ezen felül kutyánk a lakók egészségét, nyugalmát és testi épségét nem veszélyeztetheti, vagyis vigyáznunk kell, hogy kedvencünk által okozott zaj, szagártalom, illetve egyéb szennyeződés ne okozzon kellemetlenségeket. Ha az ebünk mégis megzavarná a lakókat, akkor birtokvédelmi eljárást indíthatnak ellenünk. A társasházak esetében érdemes odafigyelnünk a házirendre is.Lakóingatlan vásárlása előtt mindenképp olvassuk át, hogy tisztában legyünk a kutyatartás házon-belüli feltételivel.

Forrás: