4 tipp a hatékonyabb karácsonyi takarításhoz

Talán nem is vagyunk tudatában annak, hogy a megfelelő portalanítási technika milyen fontos szerepet játszik abban, hogy tiszta, higiénikus és igazán egészséges otthonban éljünk.

A por alapos eltávolításával nemcsak lakásunk szépségét, hanem családunk egészségét is megóvhatjuk, ugyanis a leülepedett, illetve levegőben szálló por számtalan egészségügyi kockázatot rejt magában.

Fotó: 123rf.com

Por-tudomány

 

A pornak alapvetően két fajtáját különböztetik meg a szakemberek: van szálló és van leülepedő por.

  1. A leülepedő por mérete miatt nem sokáig tartózkodik a levegőben, hanem leszáll a felületekre, például a padlóra vagy a polcokra. Ez a fajta por jellemzően 10 mikrométernél, azaz 0,01 milliméternél nagyobb méretű.
  2. A másik a szálló por, ami sokkal kisebb (10 mikrométer alatti), és addig köröz a lakás levegőjében, amíg összetapadva más porszemcsékkel elég nehéz nem lesz ahhoz, hogy leülepedjen.

 

A 10 mikrométer alatti, levegőben szálló por kémiai összetételétől függően változatos panaszokat okozhat. Ha például nehézfémeket is tartalmaz, akár rákkeltő hatású is lehet, de a különböző allergének is összegyűlhetnek a ház porában, így akár az allergia szezon elmúltával is képesek kellemetlen tüneteket okozni.  Fontos felismerni ezt a veszélyforrást, mert Magyarországon egyes becslések szerint akár a lakosság 25-30 százaléka is érintett valamilyen allergiás megbetegedésben. 

A karácsonyfa, az illatos gyertyák, az ünnepi menü és a készülődéssel járó stressz is felerősíthetik az allergiás panaszokat.

7 dolog, ami allergiás tüneteket okozhat karácsonykor

 

Bár a leülepedő por esetében kisebb a belégzés kockázata, ám ez is ártalmas lehet az egészségre, ha pedig padlón „mászó”, játszó kisgyermek van a háztartásban, kiemelten érdemes rá figyelmet fordítani.

 

A porszívó lehet a legjobb barátunk – ha megfelelően választunk

 

A por elleni harc egyik legfőbb fegyvere a porszívó. Számtalan, különböző elven és technikával működő modell között válogathatunk, úgyhogy érdemes átgondolni a lehetőségeinket és az igényeinket. Kisgyermekek vagy éppen egy allergiás családtag mellett például különösen fontos a teljes pormentességre való törekvés, ennek eléréséhez segítségünkre lehetnek azok a készülékek, melyek beépített lézerfénnyel világítják meg a padlót, megmutatva az addig nem látható porszemeket – így igazi „mélytakarítást” végezhetünk. A Dyson szakértői szerint azt is érdemes külön mérlegelni, ha háziállatunk, vagy éppen hosszú hajunk van. Ekkor pedig egy olyan készülék lehet a legjobb választás, mely a nagy szívó erő mellett speciális fejjel is rendelkezik, hogy legyűrje ezeket a kihívásokat.

Nagy könnyebbség az is, ha a porszívó vezeték nélkül működik. Így sokkal mobilabbak vagyunk, nem kell egyik konnektorból a másikba dugdosnunk a porszívót, ami sokunknak okoz bosszúságot. Egy vezetéknélküli porszívóval semmi nem határolja be a mozgásunkat, takarítási vágyunkat kiélhetjük, és a félreesőbb sarkokat, pókhálókat is könnyedén elérjük. A mobilitást segítik az álló porszívók is, melyekkel, mivel nem kell őket magunk után húzni, sokkal kényelmesebben takaríthatunk.

 

Napjainkban már olyan porszívók is vannak, melyek érzékelők segítségévek folyamatosan monitorozzák a felszívott por mennyiségét, és automata módra kapcsolva ennek alapján képesek a pormennyiséghez igazítani szívó erejüket: ha sok piszkot érzékelnek akkor felerősítik, ha keveset akkor lecsökkentik azt. Ezzel a porszívózás sokkal hatékonyabbá válik, hiszen kevesebb energiát fogyasztunk, a vezeték nélküli gépek esetében pedig nő az akkumulátor élettartama, így tovább tudunk vele dolgozni.

 

A megfelelő porszívó kiválasztásánál az is különösen fontos, hogy amit felszívunk, az bent is maradjon. Erről különböző, a készülékbe épített szűrők gondoskodnak. Az igazán hatékony porszívó több szintű, zárt szűrőrendszerrel rendelkezik, így biztosítja azt, hogy minél kevesebb, akár egész minimális mennyiségű por, jusson vissza a levegőbe.

 

Többet ésszel: így lehet hatékonyabb a takarítás, tisztább és egészségesebb a lakás

 

A korszerű és kimondottan innovatív technológiával rendelkező porszívókat gyártó Dyson szakértői szerint érdemes mindig az adott otthon igényekhez alkalmazkodó porszívót választani, de a takarítás hatékonyságát az is javíthatja, ha tudatosabban végezzük ezt a munkát.

 

  1. Mindig fentről kezdjük! Talán magától értetődő, de egy emlékeztetőt megér, hogy a portalanítás során mindig a magasabb felületek felől haladjunk lefelé. Kezdjük a csillárokkal, karnisokkal, szekrénytetőkkel, és innen haladva jussunk el a padlóig. Így sokkal hatékonyabbak lehetünk és rengeteg plusz munkát is megspórolunk magunknak.

 

  1. Fordítsunk különösen nagy figyelmet a szőnyegekre! A szőnyegek különösen alkalmasak arra, hogy összegyűjtsék a ház porát. Nemcsak a hajszálak, de többek között kisállat allergének, emberi hámsejtek, morzsák is ragadhatnak, illetve gyűlhetnek össze bennük, ezért érdemes speciális figyelmet fordítani rájuk, akár különleges porszívó fejek beszerzésével is.

 

  1. Ne hagyjuk ki a zugokat! Bár a nehezen hozzáférhető sarkok, a szekrény mögötti részek átugrása csábító lehet, ne feledjük: lehet, hogy a ház ezen részei nincsenek szem előtt, de ugyanúgy megtelepszik bennük a por. Rendszeres ellenőrzésükkel pedig arról is meggyőződhetünk, hogy ezeken a félreeső részeken nem telepedtek meg a penészgombák.

Fotó: 123rf.com

  1. Szellőztessünk! Az átgondolt szellőztetés különösen segítségünkre lehet takarításkor, a lakásban lévő légáramlás ugyanis segíthet abban, hogy a felbolygatott por egy része kívülre távozzon és ne ülepedjen le újra a lakásban.

 

Milyen gyakran kell porszívózni?

 

Erre a kérdésre talán nincs is univerzális, minden háztartásra érvényes válasz.  Van, aki minden nap porszívózik, van, aki ritkábban. Azonban abban a legtöbben egyetértenek, hogy egy átlagos háztartásban minimum heti egyszer érdemes porszívózni. Ezt természetesen sok minden módosíthatja: ha kisállat él a háztartásban, mely hullatja a szőrét, vagy allergiás személy, akkor a napi porszívózás javasolt. Ezenfelül a lakás bizonyos részei gyakoribb törődést igényelnek: a bejárat körüli területre például akaratlanul is behordjuk a kinti piszkot, így itt is indokolt a gyakoribb portalanítás, takarítás. A gyakori porszívózás nem csak az egészségünknek és a szépérzékünknek tesz jót, de a jól kiválasztott porszívóval akár örömünket is lelhetjük benne.

 

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index