Gyümölcs- és gabonaérlelő meleg, napos időnk lesz

Többnyire derült vagy gyengén felhős lesz az ég helyenként kevés gomolyfelhővel. Csapadék nem várható.

A délnyugati szél több helyen megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 18 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 34 fok között valószínű.

Habár fronthatással nem kell számolni, a légkör magasabb szintjein zajló több fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak. Hagyományos értelemben vett fronthatás nem terheli a szervezetünket, de közvetett módon negatívan befolyásolja szervezetünk működését a kifejezetten magas indexekkel rendelkező UV-B sugárzás. Ilyenkor ugyanis rövid idő alatt keletkezhet bőrpír, illetve leégés, amely a melanoma kialakulását segíti elő. Fontos odafigyelni a sugárzás elleni védekezésre lehetőleg világos, természetes anyagú ruházat, széles karimájú kalap, napszemüveg viselésével, de a megfelelő faktorszámú naptej használata is szükséges lehet. Vigyázni kell, nehogy a test túlhevüljön, mert napszúrást, hőgutát okozhat, súlyosabb esetben akár halálhoz is vezethet.

nyar

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék és a csalánfélék pollenkoncentrációja országszerte jellemzően a közepes-magas tartományban alakul. Az útifű és a lórom pollenkoncentrációja várhatóan alacsony marad. A kevésbé jelentős allergének közül a hárs pollenje jellemzően alacsony-közepes, a fenyőféléké és a bálványfáé pedig alacsony koncentrációban van jelen. Elkezdődött a libatopfélék és a kenderfélék virágzása is, de pollenjükből egyelőre csak egy-egy szem fordul elő a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma sokfelé elérheti a tüneteket okozó közepes-magas szintet, sőt helyenként a nagyon magas szintet is.

Forrás: met.hu