12 dolog – amitől rendetlennek tűnik egy otthon!

Ugye, senkinek sem célja, hogy a lakását, házát kellemetlen légkörűnek, rendetlennek találja egy oda belépő? Egy lakás számos okból rendetlen otthon hatását keltheti. Lássuk, melyek a legfőbb problémák, melyeket ki kell küszöbölnünk.

Sokakkal előfordul, hogy hirtelen vendég jelentkezik be hozzájuk, vagy egyszerűen csak felugrik egy ismerős valamiért, ők pedig kellemetlenül érzik magukat a lakás állapota miatt. A nyilvánvaló dolgokon túl azonban –szerteszét heverő holmik elrakása a szobában, vagy éppen portörlés, porszívózás – az ember sokszor nem tudja, hova is kapjon, hogy első ránézésre ne rendetlen otthon hatását keltse a háza, lakása.

A rossz hír: legalább 12 dolog van, ami miatt biztosan rossz hatást keltünk. Lássuk, melyekkel kell először kezdenünk valamit!

1.Mosatlan edények: rendetlen otthonnak tűnik a kuckónk, ha – bár talán nem áll halmokban a mosogatnivaló – , szemlátomást nem tettünk mostanság sokat azért, hogy felszámoljuk azt.

Megoldás: evés után mindjárt mosogassunk el. Ha mosogatógépünk van, öblítsük le gyorsan a használt eszközöket és pakoljuk be a gépet. A tiszta edények még a szárítón is jó hatást keltenek.

2.A mosogató piszkos és zsíros: mosogatás után, ha leengedtük a vizet, azonnal takarítsuk ki a mosogatót és töröljük tisztára a konyhai munkafelületet is. Szappanos vízzel, majd szódabikarbónával gyönyörűvé is varázsolhatjuk a csapot és a felületet is. Ha ez nincs elvégezve, bizony hiába a rend másutt, rendetlen otthonnak fogják látni lakásunkat az oda érkezők.

A fürdőszobai mosdóra és kádra, zuhanyzóra ugyanez érvényes!

3.Bevetetlen ágy: valóban rendetlen otthonokban gyakori, hogy az ágyazással, a pihenőhely letakarásával nem törődnek. Az ágyazás nem kerül sok időbe, mégis azonnal rendezettebb, szebb hatást kelt, ráadásul az ágyneműt is felfrissítjük.

Polcok agy felett

4.A padló rendetlensége: a magazinok, játékok, mindennapos használati tárgyak szanaszét bizony nem keltenek valami jó benyomást.

Járjunk végig minden helyiséget és tegyük helyükre őket. Ha kiderül, hogy nincs is mindennek helye, itt az ideje egy rostálásnak.

5.Piszkos padló: a foltos, piszkos padlót bárki észreveszi. Nem kell hetente tökéletesen letisztítani a szőnyeget vagy a padlót, elég, ha felporszívózunk és felmosunk – máris tisztább hatást kelt a rendetlennek tűnő otthon. Legyen a padló fényes, a szőnyeg pedig felborzolt!

6.A polcrendszer összevisszasága: furcsán hat, ha vannak ugyan polcok, de roskadásig telepakolva és semmi sem érvényesül rajtuk. A rendszerezettség mutatós, ezért tegyük meg magunkat a szívességet, hogy a könyvek elé pakolt növényeket, képkereteket, apró emléktárgyakat mutatós rendbe rakjuk a polcokon.

7.Rendetlen asztal: a lakás egyik központi helye az ebédlőasztal, melyen sokszor nemcsak az ebédet szolgáljuk fel, hanem számos tárgy is hever: kulcs, telefon, laptop, számlák, az imént használt eszközök. Ha ez állandó probléma, keressünk egy másik bútort vagy kiegészítőt, amelyen tárolhatjuk őket. Az ebédlőasztal nem erre való – s ez valóban rendetlen otthon hatását kelti.

8.Szennyes ruha, amely már-már dekorációnak tűnik: ha rendszeresen nem pakoljuk el a mosásra váró, levetett holmikat – tele van velük a kanapé, az ágy, a fogas -, soha nem érünk a rendrakás végére. Vegyük rá magunkat és családtagjainkat, hogy ami mosásba való, az kerüljön is a kosárba azonnal, ami pedig még nem, azt a szekrénybe rakjuk be!

9.Vizes, piszkos törölközők: a törölközőket heti egyszer biztosan mosni kell. Esztétikai és egészségügyi okból is. Így kevésbé tapad meg bennünk baktérium, ráadásul nem lesznek látványosan koszosak és gyűröttek.

A fürdő szőnyegét szintén nem árt kimosni bizonyos időközönként!

10.Már nem használt üvegek, dobozok, tégelyek: hajlamosak vagyunk sokáig tartogatni a már kiürült, vagy már csak kevéske terméket tartalmazó darabokat, pedig ha gyorsan kiválogatnánk az elhasználtakat és eldobnánk, sokkal kevésbé lenne rendetlen az otthon. Sőt! Még plusz helyek is felszabadulnának a polcokon. Ez vonatkozik a fürdőszobára és a konyhára is.

fapadló

11.A hűtőszekrény ajtaja: mindenki tudja, itt aztán sok minden összegyűlhet – a hűtőmágnesektől kezdve a figyelmeztető címkéken át az odatapasztott apró tárgyakig. Biztos, hogy van már közöttük, ami nem aktuális. Előszöris szedjük le mindet és töröljük tisztára az ajtót. Majd tegyük vissza azokat a dolgokat, amelyek még szükségesek. Érdemes ezt havi egyszer megtenni, s a rendetlen otthon hatását elkerüljük.

12.Cseréljük ki az égőket: semmi sem tűnik annyira nyilvánvalóan piszkosnak vagy rendezetlennek, ha nem túl éles a világítás – a hangulat- és a meleg, sárgás fények sokszor

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php