Családalapítási szertartás kambodzsai módra

Ki hitte volna, hogy egy merev és kemény erkölcsi szabályrendszert követő ország kultúrájának része a férfi és női nemi szervet szimbolizáló esküvői gyümölcs?

Ha kívülről szemléljük kis hazánkat, nagyon sok értéket felfedezhetünk, amit a hétköznapokban talán észre sem veszünk. Ha szétnézünk a világban, s egy kicsit elgondolkodunk, akkor beláthatjuk, hogy nem igazán nyílhat panaszra a szánk.

Minden, amit szeretnénk elérhető számunkra, megvan minden feltétel ahhoz, hogy kényelmesen éljünk. Ám azt is tudjuk, hogy valami még sincs rendjén. Évről évre fogyatkozunk. Hogyan lehetséges ez?

Országunk a világ gazdasági ranglistáján az 50. helyen áll, de a tőlünk sokkal szegényebb 116. helyen álló országban évről évre kb. háromszázezer fővel gyarapodik a lakosság. Ennek oka nem a ?fűvál-fával erkölcs?, hanem pont ellenkezőleg, rengeteg házasság köttetik, és ha egy családban három gyermek születik, az még kis családnak számít. Általában 4-5-6 testvér növekszik egy-egy kambodzsai családban. A buddhista vallásnak nagy befolyása van az erkölcsre, a gondolkodásra.9839A kambodzsai fiatalok a nemi életet a házasságkor kezdik meg. A menyegző előtt a lány szülei a szülői háznál készítenek fel egy külön szobát erre a célra. Teljesen új fekhelyet, párnákat, stb vásárolnak az ifjú párnak. Ebbe a szobába ezután senki még csak be sem nyithat a menyegzőig. Azután is csak az ifjú férj és feleség léphet be.

Egy három napos családalapítási ?szertartást? végeznek. Három napig el sem hagyhatják a szülői házat. Egy-egy éjszaka utáni másnap reggelen a lány apja megtanítja a férjet, hogyan kell hálát adni az ősöknek. Az erre kialakított oltáron ételeket, italokat ajánlanak fel füstölők mellett, és fejezik ki köszönetüket őseik felé. Ezt mind a három nap megismétlik. Ezek után az apának már nincs beleszólása a családi életbe, innentől fogva a lány teljes mértékben a férjhez tartozik, akinek teljes felelősséget kell vállalnia érte.9840Ez a hagyomány generációról generációra száll. Az esküvő általában több napos szokott lenni, különböző szertartások kíséretében. Ezek közül az egyik, amikor buddhista szerzetesek házhoz jönnek, s ott áldják meg a menyasszonyt és vőlegényt. Az előkészületeknél a család és a rokonság mindenféle étel és gyümölcs felajánlását készít elő, aminek mind megvan a maga jelentősége. Van olyan, ami külön a női nemi szervet, van olyan, ami a férfi nemi szervet jelképezi. Minderről a következőkben még beszámolunk.

Egy másik dolog, ami nélkül nem házasodhatnak a kambodzsaiak, ez pedig az orvosi vizsgálat. Összegezve azt láthatjuk, hogy egy házasság előkészülete, lebonyolítása szigorú erkölcsi és hagyománytisztelő alapokon nyugszik, és bár az ország szegényebb, mégis nagycsaládban, boldogabban élnek.

Forrás: