Veszélyes a vashiány a terhesség alatt, de észrevenni nagyon nehéz

A vashiányos vérszegénység a terhes nők körében egy kifejezetten gyakori probléma, átlagosan minden negyedik kismamát érint. Veszélye abban rejlik, hogy tünetei nem igazán feltűnőek, sőt, sokszor teljesen tünetmentesen van jelen, ám komoly problémákat képes kiváltani.

A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos, a ratkotunde.hu szakértője van a segítségünkre.

Miért alakul ki a vashiány?

A vashiány kialakulásában jellemzően az elégtelen vasbevitel áll, de néhány esetben egyes vérképzéssel kapcsolatos betegségek is kiválthatják. A várandósság alatt megváltozó igényrendszer szintén a kiváltó okok közt szerepel.

De vajon mi az oka annak, hogy a várandósok közt ennyire gyakori a megjelenése? Ennyire nem figyelnek a nők a megfelelő étkezésre?

Fotó: 123rf.com

Szerencsére nem erről van szó, az ok a terhességgel együtt járó biológiai változásokban keresendő. Egyrészt mindenképpen számolni kell azzal, hogy a kicsi vas igényét is az anya szervezetének kell ellátnia. Másrészt tudjuk, hogy a terhes nők vérmennyisége is megnő, amihez nyilván több vasra is van szükség, hiszen ez az anyag adja a vér színét, illetve teszi lehetővé az oxigén kapcsolódását a vörösvértestekhez. Másrészt a várandósság alatt a vörösvértestek térfogata is megnő, ami többlet vasbevitel is igényel, hogy funkciójukat ugyan úgy képesek legyenek ellátni. Ezt a megnövekedett igényt pedig kizárólag étkezéssel fedezni nem könnyű.

Vaspótlás

A vas egyik legjobb forrás a spenót. A gond csak az, hogy a vas más anyagok jelenlétében sokkal jobban hasznosul, mely anyagok a spenótban nincsenek jelen olyan mennyiségben. A máj éppen ezért sokkal ideálisabb vasforrás, mivel lényegesen jobban hasznosul belőle az anyag, azonban sokkal kevesebbet is tartalmaz, mint a spenót.

Remek alternatíva lehet a vaspótlása a megfelelő várandósvitamin. Itt is a hasznosulás az egyik legfontosabb kérdés, melyet úgy lehet maximalizálni, hogy olyan készítményt keresünk, melyben a vas – és a lehető legtöbb anyag – szerves kötési formában van jelen. Ez praktikusabb vas-glükonátot jelent, de a többi anyag esetében is a -citrát és a -glükonát kötéseket érdemes keresni. A hasznosulás fokozása érdekében pedig mindenképpen komplex, a trimeszterek igényeit figyelembe vevő, megfelelően tagolt várandósvitamint válasszunk. A vas hasznosulását ugyanis például a c-vitamin is nagyban segíti.

vashiányos vérszegénység

Fotó: 123rf.com

Tünetek és következmények

“A vashiányos vérszegénység kialakulása jellemzően vashiány miatt történik, de az anémia jelentkezhet többek közt B12-vitamin hiánya miatt is” – mondja dr. Angyal Géza, a szakértője.

A tünetek közt a fáradékonyság, légszomj, szédülés és sápadtság szerepel a legtöbbször, ezek azonban messze nem egyértelmű jelek, ráadásul a terhesség velejárói is lehetnek. Sajnos a vashiány sokszor teljesen tünetmentesen van jelen, de következményei így is lehetnek.

Köztük a legrosszabbak a méhen belüli fejlődés elmaradása vagy a magzat elhalása, de jelentősen megnöveli a koraszülés, és a kis születési súly kockázatát is. A túladagolás súlyos tüneteket jellemzően csak 12 éves kor alatt produkál, vagy egyes betegségek esetében jellemző. A felnőtteknél a vas túladagolása egy “nehezen megoldható” dolog, vagyis ésszerű keretek között ettől nem kell tartani.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.