Van „ideális” kor az anyaságra?

Az anyává válás ideális időpontját meghatározni nagyon nehéz, abban az esetben, ha szeretnénk minden szemszögből megvizsgálni a kérdést.

Hiszen édeskevés, hogy mit mond a biológia, ha a munkahelyünk, az élethelyzeteink, vagy éppen a szerelmi életünk a közelében sincsen még a családalapítás lehetőségének. De mégis, mi az ideális kor?

A biológia

Természetesen létezik “ideális” kor a szülésre, legalábbis biológiai értelemben. Nem is olyan meglepő ez, hiszen sokan sejtik: a 20-as éveink közepe a legalkalmasabb. Ilyenkor a test rugalmassága, tápanyagellátottsága és regenerálódó képessége is magas, vagyis a várandósság és a szülés jelentette elképesztő terhelést is sokkal könnyebben vesszük.

Ehhez képest a fejlett országokban a szülés várható időpontja sokkal inkább a 30 éveink elejére tolódik, ami nem túl jó hír, hiszen ilyenkor már messze nem működik olyan remekül a szervezet, köszönhetően a környezeti ártalmaknak, a stressznek és magának az életnek. És akkor az édesapa életkoráról még nem is esett szó, pedig a családalapításba ez is beleszól, nem is kicsit.

Az élet

Tisztában kell lenni azzal, hogy bár a biológia érvényes minden emberre, azért a 20-as évei közepén kevés nő vállal családot. Ennek pedig nagyon egyszerű okai vannak. A tanulmányaikat is jó eséllyel a 20 éveik elején – közepén fejezik be a felsőoktatásban részt vevő nők, és akkor még nem is tudták kamatoztatni a nehezen megszerzett képesítéseiket. Ilyenkorra még ritkán rendelkeznek stabil kapcsolattal, és csak elvétve saját egzisztenciával, pláne lakással.

A családalapítás pedig mára ezeket is megköveteli, egyre kevesebb pár vállalja, hogy a szülőknél, egy szobába szorulva kezdjen bele közös életébe. Azonban a nők ilyenkor már azon is aggódnak, hogy nehogy késő legyen, vagyis a stressz is egyre jobban beleszól az egyenletbe, ami csak tovább nehezíti a helyzetet.

Siker?

Szóval az ideális kor a családalapításra: amikor mi annak érezzük! Sajnos azonban ebbe már sok dolog beleszól. Ha ugyanis átlépjük a biológiailag ideális kort, akkor a meddőség kialakulásának esélye is egyre jobban nő, hiszen ebbe hatalmas mértékben szól bele az életmódunk. Világszerte nagyjából 2 milliárd ember küszködik tápanyaghiányos állapottal, mely sajnos a termékenységnek is odavág, nem is kicsit.

A tápanyaghiányt kikerülni nem nehéz – gondolnánk -, hiszen csak megfelelően kell étkezni. De a szomorú tény az, hogy ha időt és sok-sok pénz is rááldozva a legjobb ételek közül válogatunk, még akkor is jelentkezhet a tápanyaghiány, mivel élelmiszereink beltartalma jelentősen lecsökkent az elmúlt 50 évben. Ehhez jön még a mozgásszegény életmód, a stressz, a szmog és társaik, melyek az egekbe emelik a tápanyagfelhasználást.

Pótlás és tervezés

Ha kevés a tápanyag, akkor a várandósság is elmaradhat, hiszen egyrészt hatalmas a tápanyagigénye, másrészt messze nem létszükségletű funkció, így a test először a reprodukciót és a hasonló működéseket hagyja leromlani” – mondja dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos, a ratkotunde.hu szakértője.

A megoldás a helyzetre a megfelelő tápanyagpótlás, és a tervezés. Ez nyilván nem azt jelenti, hogy pontos életkort lövünk be, mikor is leszünk terhesek, hanem azt, hogy a szervezetet megfelelő formában tartjuk, hogy a családalapítás is gond nélkül megtörténhessen. Ha ugyanis a szervezet működése ideális, akkor a családalapításra akár 40 éves kor felett is adott a lehetőség, bár ilyenkor már lényegesen több akadályozó tényezővel is számolni kell.

A test megfelelő szinten tartását pedig a mozgással, a kiegyensúlyozott táplálkozással és a megfelelő vitamin, ásványi anyag és nyomelem pótlással lehet biztosítani. Ebben kezdetben egy jó nőivitamin, később a várandósvitamin jelent hatalmas segítséget, de ehhez kellenek az alapfeltételek:

  • Komplexitás: a sok összetevős vitaminkészítmények esetében az egyes anyagok segíthetik mások hasznosulását. Ez a kapcsolat érhető tetten a C-vitamin és a vas, vagy éppen a cink és a réz között is
  • Szerves kötések: a készítmények közt keressük azokat, amikben a lehető legtöbb anyag szerves, vagyis biológiailag aktív formában van jelen. Ezzel ugyanis a hasznosulásuk is akár 80%-kal javul, vagyis lényegesen hatékonyabban lesznek a segítségükre. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a -citrát és -glükonát kötési formákat érdemes keresni (cink-citrát, réz-glükonát)

Várandósvitamin esetében pedig még egy kikötést érdemes szem előtt tartani. A terhesség három fejlődési szakaszból, három trimeszterből áll, ezeknek pedig nem ugyan az a tápanyagigénye. Olyan készítményt keressünk, mely megfelelően tagolt, így a három trimeszter igényeit a lehető legjobban képes kiszolgálni!

Az 5 legjobb anyaságra felkészítő gyakorlatsor

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.