Vajúdás, de könnyen!

A vajúdás alatt sok kismama szenved az ágyhoz kötött testhelyzettől, amely még nehezebbé teheti a szülési fájdalmak elviselését.

Léteznek azonban egyszerű, alternatív módszerek, amelyek segíthetnek a különböző szakaszokban. Ha a kismamának lehetősége van megválasztania a szülési testhelyzetet, az nem csak kényelmesebbé teheti a vajúdási időt, hanem le is rövidítheti azt.

Hogy a szülés minél könnyebben menjen, és könnyebben tudd elviselni a fájdalmakat, nagyon fontos megtalálni a megfelelő testhelyzetet! Sok kórházban ma már a kismamáknak lehetőségük van dönteni a vajúdás körülményeiről.

Egyszerű praktikák, alternatív megoldások

Léteznek egyszerű – többé-kevésbé bevált – praktikák arra vonatkozólag, hogy hogyan enyhíthetsz a vajúdás alatti fájásokon. Ezek alkalmazása természetesen nem minden esetben vezet eredményre, illetve fontos megbeszélned az orvossal vagy a szülésnővel a lehetőségeket!

szules3

Ha hátfájásaid vannak a köztes időben és a méhösszehúzódások alatt, meglehet, hogy a baba rosszul helyezkedik. A nehéz szülés elkerülése érdekében állj négykézlábra, hogy elősegítsd a baba fekvését. Mivel célszerű ebben a pozícióban hosszabb időt tölteni, térdeid és a kezeid alá helyezz egy párnát, hogy kényelmesebb legyen a számodra.

Egy speciális, vajúdáshoz használatos labda is segítségedre lehet ebben a helyzetben. Egyre több kórházban ma már barátságos, szinte az otthon-szülés érzetét keltő szülőszobák állnak a kismamák rendelkezésére, ahol akár a vajúdás során alternatív lehetőségek közül is választhatnak: ilyen például, a vízben szülés, de a vajúdó labda, kapaszkodókötél és a bordásfal használata is egyre népszerűbb módszernek számít.

kesoi szules

Kitolás függőleges testhelyzetben

Sok kismama ösztönösen érzi, hogy a vajúdás alatt és a szülés pillanatában előnyösebb lenne számára a függőleges testhelyzet. A baba fejének nyomása gyorsítja a tágulást, a baba súlya megkönnyíti a leereszkedést, és ezáltal könnyebben megtalálja az útját.

A méhizom mozgásoknak, a toló erőnek és a gravitációnak együttesen nagy jelentősége van ebben. A különböző testhelyzetek változtatása sokat segíthet a szülési fájdalmak elviselésében. Ha az orvos, vagy a szülésznő beleegyezik, a gyakori a járkálás, térdelés, guggolás megkönnyebbülést jelenthet a kismamának.

Ha a várandós nőnek lehetősége van szabadon megválasztania a számára legkényelmesebb testhelyzetet, az akár órákkal is lerövidítheti a vajúdás idejét. Ma már Magyarországon is több kórházban biztosítanak lehetőséget arra, hogy a kismama maga határozza meg azt a testhelyzetet, melyben a vajúdás időszakát szeretné eltölteni.

apas-szules-002

Amire mindenképp oda kell figyelned!

A kitolási szakaszban sokszor úgy érzed majd, hogy nyomnod kell, azonban ha az orvos vagy a szülésznő arra kér, ne tedd. Ez abban az esetben fordul elő, ha a méhnyak még nincs kellőképpen kitágulva, vagy nem egyenletesen veszi körül a baba fejét.

Egy természetes szülés esetén furcsa lehet hallani, hogy nem szabad tolnod, holott ösztönösen ezt tennéd. Ilyenkor próbálj testhelyzetet változtatni, például, fordulj valamelyik oldaladra. Vannak esetek, amikor az orvosok epidurális érzéstelenítést alkalmaznak a szülés alatt, mely során deréktól lefelé elzsibbadsz.

Ha az érzéstelenítő már kifejtette hatását, mindenképp ágyban kell maradnod, addig azonban a szülésznő bátoríthat, hogy mozogj kicsit. Ha ágyban fekszel, ne a hátadon feküdj, hanem fordulj a kényelmesebbik oldaladra, esetleg kérj párnákat a hátad mögé! Ha széken ülsz, térdeidet tedd szét, és az összehúzódások alkalmával hajolj előre!

Forrás: