Több magyar gyermek születhet

Egyedülálló támogatást kapnak azok a hazai gyermektelen párok, akik nem képesek kifizetni a magas árakat, amelyeket egyes magánintézetekben elkérnek.

A világ egyik legkeresettebb és legnagyobb tapasztalatokkal rendelkező lombikbébi intézményrendszerének, a magyar Kaáli Intézetnek névadó vezetője, Kaáli Géza szülész-nőgyógyász professzor példamutató vállalást jelentett be.

Egy évig – drasztikusan csökkentett árakon – ezer lombikbébi kezelést végeznek el olyan pároknál, akiknek anyagi okok miatt nem lehet gyermeke.

Miközben vészesen fogy a magyar, még azok a babák sem születhetnek meg, akiknek szülei mindent megtennének az utódért.  Hazánkban jelenleg 86 ezer gyermek születik évente, míg, a rendszerváltásig a születésszám ennek közel duplája volt.

iskola4

A meddő betegek öt alkalommal jogosultak ugyanis TB finanszírozás keretében lombikbébi kezelésre, azonban az un. "teljesítmény volumen korlát” miatt a meddőségi centrumok évente mindössze 6500 OEP által támogatott kezelést végezhetnek. Az úgynevezett teljesítmény volumen korlát (TVK) gátat szab a lehetőségeknek: sokan kimaradnak, mert nem tudnak fizetni.

A TVK eltörlése és a finanszírozás hatékonyabbá tétele gyakorlatilag megduplázná az évente születő lombikbébik számát. A kívánatos körülmények alapján értékelhető a Kaáli intézetek vállalása, mivel nemzetgazdasági érdek is, hogy a jelenleginél sokkal intenzívebb legyen a támogatás, és kiemelt nemzeti ügy legyen a hazai lombikbébi program. Ezáltal minden olyan baba megszülethessen, ahol a leendő szülők a gyermekvállalás mellett döntenek.

baba_viraggal3A program keretében további 300-400 gyermek fog születni, többek között azoknak a gyermekei, akik kétségbeesetten várakoznak, mert életkoruk miatt kifuthatnak az időből. Akik hiába várják, hogy gyermekük természetes úton végre megfoganjon és világra jöjjön- mondta  Kaáli professzor.

A világszerte elismert Kaáli Intézetet, édesapja emléke előtt tisztelegve, 1992-ben alapította Budapesten Kaáli Géza orvosprofesszor, aki több, mint négy évtizedet töltött az Amerikai Egyesült Államokban. A magyarországi Kaáli Intézeteknek az alakulás óta az eltelt húsz év alatt több mint 20 000 gyermek köszönhette életét, ami nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő teljesítmény. A programnak – a születendő gyermekek számának növekedésével – demográfiai értékeket befolyásoló hatása lesz.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.