Terhesség és trombózis – Ezekre figyelj nyáron!

Nyáron a kismamák élete nem mindig könnyű, pláne akkor, ha valamilyen betegséggel, kóros állapottal küzdenek közben.

Azoknak, akik a terhességük előtt átestek már trombózison, vagy trombofíliások, fontos figyelmet fordítaniuk pár dologra, mellyel megakadályozhatják a vérrögök ismételt kialakulását és csökkenthetik az esetleges fájdalmakat.

Nyár és vérrögök

Nyáron a vérkeringés lelassul, az erek kitágulnak, a bennük folyó vér pangani kezd. Ez meleg ágya a vérrögök kialakulásának, éppen ezért a nagy kánikulában gyakrabban is lép fel mélyvénás trombózis. A veszélyt csak tetézi az esetleges dehidratáció, a hosszas utazások, a mozgáshiány- főleg akkor, ha az illető várandós is, hiszen a terhesség már önmagában erős trombózis-provokáló faktor. Éppen ezért kell a trombózison átesett kismamáknak ügyelniük néhány dologra, nehogy megismétlődjön a probléma.

Foto:123rf.com

Víz, víz, víz

A dehidratáció igen komoly veszélyeket rejt, hiszen számtalan negatív vonzata van. Mivel ilyenkor a vér térfogata csökken, és “besűrűsödik”, így megnöveli a vérrögök keletkezésének esélyét. Ráadásul a baba egészséges fejlődéséhez is megfelelő mennyiségű folyadékra van szükség, máskülönben akár vetélés/koraszülés is előfordulhat! A kismamák ezért fokozottan ügyeljenek a kellő mennyiségű folyadékfogyasztásra (mely lehetőleg víz legyen!).

Kerüld a nagy meleget!

A legmelegebb órákban húzódjon árnyékos, hűvösebb helyekre, hiszen a hőség miatt az erek kitágulnak, a vér pangani kezd. Hogy ezt elkerülje, menjen hűvösebb helyre, ha erre nincs lehetősége, akkor árnyékba! Ha teheti, csurgasson a lábaira hideg/meleg vizet felváltva, hogy fokozódjon a vérkeringés!

Húzz kompressziós harisnyát!

Bár nem a legkényelmesebb viselet a kánikulában, ám roppant hatásos a kompressziós harisnya vagy a rugalmas pólya, hiszen ezáltal fokozódik a vérkeringés a mélyebb vénákban is, csillapítja az ödémát és a nagy meleg miatti lábfájdalmon is segít! Mindezeken felül nagy szerepe van a trombózis prevenciójában és a visszerek kezelésében (ami a kismamáknál szintén gyakori probléma).

Tárold megfelelő hőmérsékleten az injekciót!

“A kismamák trombózis után gyakran szorulnak LMWH injekció használatára. Fontos, hogy a megfelelő hőmérsékleten tárolja a készítményt. Ne tegye ki közvetlen napfénynek, az autóba ne hagyja, hiszen a gépjárműben a nagy melegben akár több mint 60°C is lehet. Szintén fontos, hogy ne fagyassza, hanem tartsa szobahőmérsékleten” – mondja Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológus főorvosnője.

Mozogj

A nagy hőségben nem mindenki gondol arra, hogy mozogjon, pedig a kora reggeli vagy az esti órákban érdemes beiktatni valami könnyed mozgást, mely mind az anyukának, mind a babának jót tesz, nem beszélve a trombózis prevencióról. Elég lehet egy kis séta, kirándulás, könnyed torna vagy jóga, a lényeg az, hogy fokozódjon a vérkeringés.

Kerüld a termálvizeket, forró szaunákat, gőzfürdőket

A szaunák, gőzfürdők eleve nem ajánlottak a kismamáknak (bár erről szakemberek közt is megoszlanak a vélemények), ám, ha valaki hajlamos a trombózisra, akkor egyenesen tilos, hiszen akkor még inkább kitágulnak az erek! Ugyanez igaz a meleg vízű (36 foknál melegebb) termál fürdőkre is!

Miért emelkedik meg a trombózis kockázata a terhességben?

Forrás: https://napidoktor.hu/index