Támogatott lombikbébik- A Kaáli Intézet ingyen dolgozik?

Magyarországon évente alig több mint 6 000 lombikbébi kezelést végeznek állami támogatással.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 2012-ben egy elemzést készített az egészségügyért felelős államtitkárság kérésére, mely szerint évente 10 000 lombikbébi kezelés lenne orvosilag indokolt, de ennyi kezelés finanszírozását a jelenlegi un. teljesítmény volumenkorlát nem teszi lehetővé.

Javasolták, hogy az előre betervezett finanszírozási összegnek azt a részét, amely a születésszám csökkenése miatt megmaradt,  fordítsák erre a célra, vagyis újabb életek létrehozására. Elemzésük szerint ezáltal 2000 gyermek helyett 3 500 születhetne, ami  összesen 5 százalékos születésszám növekedést eredményezne.

A médiából értesültünk arról, hogy az államtitkárság szerint a javasolt program bevezetése előtt "elengedhetetlen az IVF szolgáltatók objektív, teljeskörű értékelése  és egy retrospektív klinikai auditvizsgálatot kezdeményeztek."

A közel 2 évtizede közpénzből finanszírozott lombikbébi centrumok értékelése évek óta folyamatos, sőt az egészségügyben egyedülálló módon az eredményességi statisztikájuk elsőként került bevezetésre, az nyilvános és megtekinthető az EMKI/GYEMSZI honlapján.

sperma1

Az OEP minden egyes TAJ kártyával rendelkező betegről adatbázist működtet, melyből a lombikbébi kezelések indikációi és eredményei objektívan mérhetők. Ez az "objektív teljeskörű értékelés" számtalanszor meg is történt, ez tehát nem lehetne a késleltetője több ezer gyermek megszületésének. Az, hogy "retrospektív klinikai auditvizsgálat" miből is áll és mennyi ideig tart, egyenlőre sem a betegek, sem a szolgáltatók nem tudják.

A kialakult helyzet miatt a lombikbébi kezelések 70 százalékát végző, országosan 8 telephellyel rendelkező Kaáli Intézet vezetősége és orvosai úgy döntöttek, hogy 2012 szeptember 1-től egy éven belül – más forrásból támogatva – 1 000 olyan lombikbébi kezelést hajlandók elvégezni drasztikusan csökkentett áron, 95 000 forintért, amelyeket a teljesítmény volumenkorlát miatt nem lettek volna képesek.

Az igény óriási – számolt be a kezdeti tapasztalatokról Kaáli Géza professzor az intézet alapítója és hozzátette – százával jelentkeznek olyan meddő párok, akik a teljesítmény volumen korlát miatt hónapokig még a kivizsgálásig sem jutottak volna el. Véleménye szerint az államtitkárságnak érdemes lenne megfontolni az OEP javaslatait, mert a szegénység nem lehet a gyermekáldás akadálya, még válság idején sem.

Forrás: