Születéskor “megkapjuk” az ételallergiát?

Ausztrál kutatók eredményei szerint az immunsejtek hiperaktivitása a gyermek születésekor összefüggésben lehet a csecsemő- és gyerekkori ételallergia kialakulásának növekvő kockázatával.

A Science Translational Medicine amerikai folyóiratban közzétett tanulmány felfedezései elősegíthetik a csecsemők és a kisgyerekek kezelését a gyerekkori ételallergia megelőzésében.

A Melbourne-i Egyetem tudóscsoportja több mint ezer olyan csecsemő köldökzsinórvérében lévő immunsejteket tanulmányozott, akiknél egyéves korukban ételallergiát állapítottak meg.

Kimutatták, hogy az ételallergiában szenvedők vérében több volt a veleszületett immunsejt, az úgynevezett monocita (egymagvú fehérvérsejt), mint azokéban, akiknél nem állapítottak meg ételallergiát.

ételek

“Az allergia kockázatának kitett csecsemők esetében a monociták már a születésük előtt vagy alatt aktivizálódtak. Ezen sejtek jelei bátorították a speciális immunsejtek, a T-sejtek immunválaszának kifejlődését, amely eleve hajlamossá tesz allergikus reakciókra bizonyos ételek esetében” – magyarázta Jühszia Csang, a Melbourne-i Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Len Harrison professzor, társszerző hangsúlyozta, a kutatócsoport következő lépése az lesz, hogy feltárják, miért válnak hiperaktívvá az immunsejtek eme csecsemők esetében.

“Öröklődik-e ez az aktivitás a baba génjeiben vagy csupán a születéskor, esetleg a terhesség során válnak aktívvá ezek a sejtek? Ez a tanulmány is megmutatja, mennyire fontos a terhesség és a korai életkor tanulmányozása, hogy megértsük, miért alakulnak ki a krónikus immun- és gyulladásos rendellenességek, mint az allergiák a gyerekkorban vagy később” – tette hozzá.

Forrás: Hirado