Szagoltasd és megszereti!

Ha szeretnénk elkerülni, hogy a gyerekünk válogatós, vagy nagyon kisétkű legyen, akkor már a terhesség ideje alatt érdemes odafigyelni arra, hogy változatos ételeket együnk.

Korábbi kutatások arra a következtetésre jutottak, hogy a gyerek első néhány hetében és hónapjában érzékelt illatok és ízek határozzák meg, hogy későbbi élete során milyen illatokat és ételeket fog előnyben részesíteni. De egy új kutatás megállapította, hogy bizonyos esetekben már magzati korban is érzékelik a gyerekek, hogy az édesanyjuk mit eszik, ami szintén kihathat későbbi ételpreferenciájukra, mondta Dr. Benoist Schaal, a dijoni Bourgogne Egyetem kutatója.

Egy kísérlet során Dr. Schaal terhes nők egy csoportjának ánizsos ízesítésű süteményt adott a szülés előtti napokban, míg a többi terhes nő hagyományos ételeket fogyasztott. A megszületett babák közül azok, akiknek az anyja a szülés előtt ánizsos süteményt evett, az ánizs illatára odafordították a fejüket, és látszólag el is mosolyodtak. A kutatás során azt nem vizsgáltuk meg, hogy a későbbiek során a gyerek az ánizs ízét is, vagy csak az illatát szerette meg, de a szaglás és az ízlelés sok tekintetben szorosan összefügg egymással, magyarázta Dr. Schaal.

etetés

Több korábbi tanulmány is alátámasztotta, hogy a répától a fokhagymáig számos illatélményre pozitívan reagáltak a babák, ha még magzati korban találkoztak az ízével, vagy illatával. De ez a jelenség nem minden esetben van pozitív hatással az egészségre, ugyanis az alkohol és a cigaretta íze is ismerős és kedvelt lehet a gyerekek számára, ha az anya a terhesség ideje alatt iszik, vagy dohányzik. Egy argentin tanulmány során például megfigyelték, hogy a terhesség ideje alatt alkoholizáló anyák gyerekei rendszeresen megnyalták a szájukat az alkohol illatának hatására.

Dr. Schaal egy kísérlet során hathónapos babákat vagy egyhangú, vagy kifejezetten változatos étrenddel etetett, majd megfigyelte, hogy hogyan reagálnak később az új ételfajtákra. Kiderült, hogy a változatos ételeket fogyasztó gyerekek sokkal nyitottabbak voltak az ismeretlen ízek iránt, és jobb étvággyal ették a korábban nem ismert ételeket, mint az egyhangú ételekkel táplált társaik.

Forrás: