Drágám terhes vagyok

Az élet legnagyobb kérdéseinek egyike a “Drágám, terhes vagyok?” Van olyan nő, aki egyszerűen csak tudja, hogy az, mások pedig az orvos közlésére hagyatkoznak, miután az elvégezte a szükséges vizsgálatokat.

Ha nem vagy biztos abban, hogy terhes vagy, olvasd el az alábbiakban, milyen tünetekkel találkozhatsz a terhesség korai szakaszában.

A terhesség korai jelei

Bár számos nő észleli a terhességi szimptómákat, jó néhányunk semmit sem érez. Az első jelek ugyanis összetéveszthetőek bizonyos más betegségek tüneteivel. Ezek közé tartozik a hányingerrel kísért reggeli rosszullét, amely a legáltalánosabban tapasztalt jelenség. Lehetséges azonban, hogy te azon szerencsések táborát erősíted, akiknél ez nem fordul elő. A menstruáció elmaradása a másik jele a terhességnek.

A havi ciklus elmaradása az egyik legjellemzőbb tünete a teherbeesésnek

Bár a ciklus elmaradása terhességre utalhat, a háttérben más okok is meghúzódhatnak. Ilyen a stressz, testsúlyváltozások, különféle betegségek. A rendszertelen vérzés összefüggésben állhat petefészekcisztával, amely miatt több hónapon át is elmaradhat a menstruáció.

terhesseg

Érzékeny mellek, mellfeszülés

A terhesség alatt változik a mellek mérete és érzékenyebbé válnak, már a korai szakaszban is. A mellek növekedése a későbbi szoptatást készíti elő. Ez az érzés néhány héttel később elmúlik.

Reggeli hányinger, hányás

Ez az a klasszikusan terhességet jelző esemény, amit nagyon szeretnének elkerülni a babát várók. A hányinger és a rosszullét sok várandós nőt érint terhességük 5. és 6. hete körül, sőt, már az első két hét után is, napi panaszokat okozva. Az első trimeszter vége közeledtével fokozatosan megszűnik.

Fáradtság, gyengeség

Rengeteg nőnek okoz problémát a fáradtság a terhesség első időszakában, emögött azonban más okok is rejtőzhetnek. Van, aki számára a fáradtság érzése jelenti a legnagyobb próbatételt.

A mellbimbó udvarának sötétebbé válása

Ez az első terhességi tünetek egyike.

terhes45 Terhesség?Számoljuk ki!

A gyakoribb vizelés jellemző jelenség terhesség esetén

Szintén terhességre utal a gyakoribb vizelés. A méh növekszik és nyomja a húgyhólyagot. A progeszteron szintjének emelkedése a húgyhólyagra és annak izomzatára is hatással van, tehát olyan eset is előfordul, hogy csupán vizelési inger jelentkezik, amelyet nem kísér vizeletürítés, vagy csak igen kis mennyiségben.

Megváltozott íz-, és szagérzékelés

Ne lepődj meg, ha ezzel találkozol. Sok nő lesz “kívánós”, vagyis nagyon kíván bizonyos ételeket, vagy éppen ellenkezőleg, elutasít olyanokat, amelyek fogyasztásával kapcsolatosan előzőleg nem volt ellenérzése. A terhes nők érezhetnek furcsa, fémes ízt is.

Székrekedés

Ez is jellemző tünete a várandósság első szakaszának.

Keress bizonyosságot, ha úgy érzed, terhes vagy!

A fogantatás után két héttel babád nem nagyobb, mint egy gombostűfej, néhány sejtből áll. A beágyazódás után fejlődni kezd, formálódik. Feltétlenül végeztess tesztet, hogy megbízható választ kapj!

Otthon elvégezhető terhességi teszt

A helyi gyógyszertárban vásárolhatsz ilyet. A vizelet HCG tartalmának kimutatása által jelzi a terhességet. Orvosod elfogadhatja ennek eredményét, de ismétlést is kérhet. Ha az otthoni eredmény pozitív, jelentkezz be orvosodhoz, aki megerősítheti azt és a terhességet.

Terhességi vérteszt

Hogy a terhesség és a szülés ideje tervezhető legyen, orvosod előírhatja a vérből meghatározott terhességi tesz elvégzését. Hasznos elvégeztetni akkor is, ha a kihordással kapcsolatosan aggodalmaid lennének.

Belső vizsgálat

4-6 héttel a fogantatás után orvosod egyértelműen megállapíthatja a terhesség tényét belső vizsgálattal. A hüvelyi szövetek megvastagodása és a méh lágysága árulkodó jegyek számára. Továbbra is figyelemmel kísér.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.