Önhipnózis szülés előtt

A hipnózis csillapíthatja a vajúdás fájdalmait?

Egy angliai kísérleti tanulmány során a várandós kismamáknak megtanítják, miként hipnotizálják saját magukat szülés előtt, alternatív fájdalomcsillapítás gyanánt.

Amolyan transzállapotba juttatják saját magukat a vajúdás során annak reményében, hogy így nem lesz szükség költséges kezelésekre, mint amilyen az epidurális érzéstelenítés, a nevetőgáz vagy a morfin-származékok. A hipnoszülésről szóló 18 hónapos NHS kísérleti tanulmányban több mint 800, először szülő nő vesz részt.

shutterstock_111205451

Ha megtanítják a nőknek, hogy miként kontrollálják a fájdalmaikat, akkor lehet, hogy a bábák is mentesülnek sok teher alól, ami csökkentené a túlterheltségüket. Néhány kórházban akár 60 százalékra is rúghat azoknak az anyáknak a száma, akik epidurális érzéstelenítést kérnek, vagyis a gerinc környékére kapnak injekciót. Sokan mások pedig egyfajta morfint kapnak, vagy nevetőgázt inhalálnak. Ezek a gyógyszerek drágák, ráadásul ártalmasak lehetnek mind a kismama, mind a születendő gyermek egészségére.

Az epidurális injekciótól elhúzódhat a szülés, sokkal valószínűbb, hogy műtéti befejezésre lesz szükség. Utalások történtek már arra is – habár nem támasztották alá – hogy csökkentheti a szoptatásra való képességet, és tartanak tőle, hogy a szülés utáni depresszió kialakulásához is lehet köze.

shutterstock_621727571

A természetes szülés hívei szerint a fájdalomcsillapítók miatt érzett bódultság megakadályozza a nőket abban, hogy teljességgel átéljék a gyermekáldás örömeit.

A kísérletet Soo Downe professzor vezeti, a Közép-Lancashire Egyetem szülésznő-specialistája. Blackburn és Burnley kórházaiban kerül rá sor. A kurzusok hét órásak, melynek során a nők megtanulják, miként kerüljenek a mély relaxáció állapotába. A képzésen egy olyan masszázstechnikát is el lehet sajátítani, mely stimulálja az endorfintermelést, a test természetes, saját fájdalomcsillapító szerét.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.