Mit kezdjünk a komoly fáradtsággal terhesség elején?

Van egy, a rosszullétnél is érdekesebb kérdés a terhesség korai szakaszában: hogyan küzdjünk meg az extrém fáradtsággal? Mintha állandóan csak húzna az ágy…

A várandósság korai szakaszában nemcsak a tényt igyekszünk elfogadni, hogy egy új élet fejlődik bennünk, hanem a testünkben zajló változásokkal is szembe kell néznünk. Például azzal, hogy egyre fáradtabbnak érezzük magunkat – minden nap úgy telik, hogy epedve várjuk, mikor érünk haza aludni…! Nem kérdés, hogy ez igencsak megnehezíti a napjainkat.

Az extrém fáradtság oka, hogy a várandós szervezet gyakorlatilag állandóan és túl sokat „dolgozik”. Nem ismert korábban még ilyen mértékű megterhelést. A terhesség első három hónapjában történik a legfáradtságosabb munka, amikor kialakul a placenta, a kisbaba életét támogató rendszer.

A hormonok az egekben, növelve a vér térfogatát, több vért pumpálva a szívbe. Sőt, ha egyéb kellemetlen terhességi tünettel is szembesülünk, garantáltan kimerültnek érezzük magunkat.

A testünk jelzi, hogy szüksége van pihenésre és meg is kell neki adnunk ezt. Íme néhány hatékony tipp!

pihenés

Gondoskodjunk magunkról!

Ebben az időszakban teljesen érthető – bűntudat nélkül pihenhetünk többet, senki sem fog megróni érte. Ha mégis, akkor nincs igazuk, hiszen egy nő életében ez egy olyan időszak, amikor ilyen irányú igényei meghaladják másokét. Szóval nyugodtan hagyjuk a takarítást is, ha nincs olyan nagy vész, ne készítsünk „hétfogásos vacsorát”, ne csináljunk semmi olyasmit, ami nem igazán fontos!

Mások is gondoskodjanak rólunk

Fontos, hogy hozzátartozóink, különösen a párunk tudja, ebben az időszakban kicsit több dolgot kell ellátnia, mint korábban. Például elvégezhet helyettünk néhány házimunkát. Egy terhes nő ne emeljen nehéz dolgokat, tehát az ilyesmit másra kell hagynunk! Nyugodtan fogadjuk el anya vagy anyós segítségét is, de a barátok is segíthetnek. Így lesz elég energiánk arra is, hogy sétáljunk egyet, levegőzzünk lefekvés előtt.

Relaxáljunk többet

Használjunk ki minden lehetőséget arra, hogy aludjunk és relaxáljunk. Talán csak egy rövid délutáni alvásra van szükségünk, az is nagyon hasznos! Ha lehet, feküdjünk le korán aludni. Ha dolgozunk, persze korlátoltak a lehetőségeink, de azért az étkezési szünetekben mindig lazíthatunk egy kicsit.

relaxáló terhesség

Magyarázzuk meg a gyerekeknek!

Ha már van egy vagy több gyermekünk, mondjuk el nekik, hogy most nem fogunk tudni egyfolytában utánuk szaladgálni. A parkban töltött idő helyett otthon próbáljuk elfoglalni magunkat. Helyettesítsünk eddig jól bevált programokat kicsit más jellegűekkel, hogy nekünk jobb legyen, de töltsünk minőségi időt a gyermekekkel. Nézhetünk együtt egy jó kis mesét is. Találjunk számunkra is relaxáló időtöltéseket, melyekben ők is jól érzik magukat! Amikor alszanak napközben, aludjunk mi is egy kicsit!

Együnk megfelelően

Van más módja is annak, hogy megküzdjünk a fáradtsággal: együnk rendesen! Energiaszintünket fenntartják a sűrű szénhidrátok, de szükségünk lesz sok folyadékra is, hogy megelőzzük a dehidratációt. Korlátozzuk a cukros- és gyorséttermi ételek fogyasztását!

Együnk gyakran!

Terhesség idején jól működik a napi hat kisebb étel fogyasztása – a fáradtság ellen is remek. Gyakran, de kisebb adagokat fogyasztani hatékony, nagyjából 2 óránként. Így nem leszünk éhesek és sűrűn jutunk energiához is, hogy elvégezhessünk feladatainkat.

terhes evés

Mozogjunk!

Még ha fáradtnak érezzük is magunkat, végezzünk egy kis testmozgást! Felfrissít és egészségesen tart, hosszabb időn át. Csak arra vigyázzunk, hogy ne erőltessük túl magunkat, ne vigyük túlzásba!

Szerző: Adrina – napidoktor.hu

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.