Minden negyedik nő elvetél – Előzzük meg a bajt!

A terhesvitaminok körül a piaci légkör igencsak nagy  felhajtást generál. Ez nem is csoda, ha azt nézzük, hogy Magyarországon jelenleg gyakorlatilag minden negyedik terhesség vetéléssel végződik. Ez persze nem csak és kizárólag az ásványi anyag és vitaminhiánnyal magyarázható, ám az okok között jelentős szerepet tölthet be ez is.

Az utóbbi években, ezen termékekbe belekerült ásványi anyag és vitamin tartalom változott, szélesebb skálát ölel fel. Ezért a terhesvitaminok nagy átalakuláson mentek keresztül, de pont ezzel együtt sok kérdést is felvetettek, főleg a fogyasztókban. Ezek közül talán a legfontosabbak, hogy ezen készítmények óriási kínálatából milyen elvek alapján válasszon, és mikortól alkalmazza a kiválasztott készítményt? A válaszokat Ratkó Tünde szülésznőtől kaptuk meg.

Kor

Nem titok, hogy napjainkban a gyermekvállalás időpontja kitolódott. Ezen nem is nagyon lehet csodálkozni, hiszen az iskolapadban is több időt töltünk, illetve a biztonságost megközelítő anyagi helyzet elérése is megköveteli, hogy a nők is dolgozzanak, még a szülés előtt (illetve akár rögtön utána is).

A korral azonban a test is változik. Míg egy fiatalabb édesanya szervezete könnyebben megbirkózik a terhesség jelentette kihívással, a harmincas nők számára ez már komolyabb megterhelést jelent.

„Az ideális eset az lenne ha a nők vegyes táplálkozással, megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tudnának bejuttatni szervezetükbe, ami elegendő lenne a terhesség kihordásához is. Az ideális eset azonban inkább a húszas évek elejére értendő, és akkor is igazán csak akkor, ha organikus, vegyszermentes, természetes gyümölcsöket és zöldségeket fogyaszt a nő nagyobb mennyiségben. A harmincasok esetében, főleg az első gyermeket váróknál azonban sokszor már ez is kevés. Sajnos tény, hogy hazánkban minden negyedik terhesség vetéléssel végződik, amiben szerepet játszhat a vitamin és ásványi anyagok hiánya is. A nem megfelelő tápanyag ellátottság többek között ugyanis fogékonyabbá tehet a felszálló fertőzésekre, melyek felelősek lehetnek akár a vetélésért is” – mondja el a szakértő.

terhes1

Raktározni kell

A szervezet természetesen nem bánik pazarlóan egyetlen vitaminnal vagy ásványi anyaggal sem, vagyis mindent beoszt, raktároz. A terhesség azonban sokkal több tápanyagot igényel, mint azt a szervezet megszokhatta, így a raktárak nagyon gyorsan kiürülnek.

„A teherbeesés, és a magzat megtartása az anya szervezete számára természetes, de ugyanakkor megterhelő feladat. Abban az esetben, ha a tápanyag ellátottsága az anya szervezetének nem megfelelő, akkor nagyobb eséllyel következhet be vetélés. Ennek a valószínűsége azonban nagyban csökkenthető, ha már a terhesség tervezésénél elkezdi a nő feltölteni a raktárait, és a magzat fejlődése közben is folyamatosan gondoskodik az utánpótlásról.

Jellemzően minimum egy hónappal a terhesség tervezett bekövetkezte előtt érdemes elkezdeni a terhesvitaminok szedését. Sokszor azonban az anya csak néhány hetesen szembesül az állapotával, így csak akkor tud reagálni. Viszont ehhez nem árt tudni, hogy a magzat az első 12 hétben fejlődik a legnagyobb ütemben, ezért ez az időszak kulcsfontosságú,mindenképpen ajánlott valamilyen készítmény szedése” – mondja Ratkó Tünde.

Nem mindegy, hogy mit

A vitaminok és ásványi anyagok elképesztően színes tárházával találkozhatunk a piacon. Nem egyszerű kiválasztani, hogy melyik a legjobb, ám három dolgot mindenképpen érdemes szem előtt tartani:

– Válasszunk olyan terhesvitamint, ami mind a vitaminok, mind az ásványi anyagok pótlását képes biztosítani, mivel csak az egyik, vagy csak a másik nem elég.

– Figyeljünk arra, hogy minden anyagot a terhességi időszakban (trimeszterekben) változó és megnövekedett igényeknek megfelelő mennyiségben tartalmazza.

 – Illetve, nézzük meg, hogy pontosan milyen formában és kötésben tartalmazzák az ásványi anyagokat, nyomelemeket, mert kulcs fontosságú, hogy azok jól felszívódó formátumúak legyenek. A glukonát és citrát kötések ebben az esetben óriási előnyt képeznek.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.