Miért fontos, hogy hova tapad a méhlepény?

A méhlepény legfontosabb feladata a terhesség alatt a magzat ellátása, valamint a hormontermelés fenntartása, de miért fontos, hogy hova tapad fel?

Tapadási helye igen változatos, elhelyezkedése azonban a legtöbb esetben semmilyen jelentőséggel nem bír. A mélyen fekvő (vagyis a méhszáj környékén tapadó) lepény azonban a várandósság előrehaladtával vérzéseket okozhat, ezért ebben az esetben fokozott odafigyelésre és császármetszésre lehet szükség.

Hol tapadhat meg a méhlepény?

A következő tapadási helyek nem befolyásolják a baba egészséges fejlődését vagy a terhesség lefolyását:

  • Elöl: a lepény a pocak felőli részen, a mellső falon helyezkedik el.
  • Hátul: a kismama háta felőli részen, a méh hátsó falán tapad.
  • A ,,fundusban”: a méhlepény a gyomor felőli oldalon, a méh tetején van – ez a legideálisabb hely.

terhesseg1

Mélyen tapadó és elöl fekvő lepény

A mélyen tapadó lepény a méhszáj közelében tapad, és a terhességi szakasztól függően ez különféle szövődményeket okozhat. A terhesség első harmadában még nem okoz különösebb problémát, és sok esetben a méh növekedésével feljebb kerül.

Idővel azonban vérzéseket okozhat, és ebben az esetben a hüvelyi szülés helyett császármetszéssel hozzák világra a babát. Az elöl fekvő lepény (placenta praevina) nem csupán megközelíti, hanem részlegesen vagy teljesen el is fedi a méhszájat: részlegesen elöl fekvő – ha a méhlepény eléri a méhszájat, elöl fekvő méhlepény – ha teljesen lefedi a méhszájat.

Forrás: