Méhen kívüli terhesség – Tünetek, okok és a kezelés

Miért történik meg?

A várandósság nem folytatható, amennyiben méhen kívüli terhesség esete forog fenn – sürgős orvosi beavatkozásra van szükség. De hogyan alakul ki ez az állapot, mi az oka és hogyan lehet észrevenni? 

Ahhoz, hogy egy terhesség létrejöjjön, a petefészeknek fel kell szabadítania petét, amely a petevezetékbe kerül, és ott marad nagyjából 24 órán át. Itt találkozhat a spermiummal, hogy megtermékenyüljön. A megtermékenyített petesejt ezután a petevezetékben tartózkodik még 3-4 napig, mielőtt a méhbe jutna. Majd a méh belső falához tapad és megkezdődik a baba növekedése. Azonban ha a megtermékenyített petesejt a petevezetékbe vagy valahová máshová tapad a hasban, méhen kívüli terhesség jön létre. Ilyen esetekben természetesen a várandósság nem folytatható normálisan, sürgős orvosi beavatkozásra van szükség.

hasfajas, kovek

Tünetek

Mivel a méhen kívüli terhesség a várandósság legelején jelentkezik, sokszor tünetei sincsenek. Nem biztos, hogy a nő tud róla. Az első tünetek a nem túl jelentős hüvelyi vérzés és kismedencei fájdalom, de lehetséges, hogy jelentkezik hányinger és hányás is a fájdalommal, éles hasi görcsök, fájdalom a test egyik oldalán, szédülés vagy gyengeség, fájdalom a váll, nyak, végbél környékén. A méhen kívüli terhesség a petevezeték felszakadásához vezethet. Ha ez megtörténik, komoly fájdalom és súlyos vérzés következhet be – azonnal orvoshoz kell fordulni komoly vérzés esetén, különösen, ha szédüléssel, ájulással és vállfájdalommal jár.

Okok

Pontosan nem lehet tudni, miért alakul ki valakinél méhen kívül terhesség. Az egyik oka lehet a sérült petevezeték. Ez megakadályozhatja, hogy a megtermékenyített petesejt bejusson a méhbe, s így az a petevezetékben telepszik meg – vagy másutt.

Az alábbi esetek ugyanakkor valóban lehetnek okai a méhen kívüli terhességnek:

  • Kismedencei gyulladásos betegség (PID)
  • Szexuális úton terjedő betegségek
  • Sérülés egy korábbi kismedencei műtét miatt
  • Ha korábban is előfordult méhen kívüli terhesség
  • Sikertelen tubális ligálás vagy annak visszafordítása
  • Termékenységi gyógyszerek használata
  • Termékenységi kezelések, például mesterséges megtermékenyítés

A méhen kívüli terhesség akkor is megtörténhet, ha méhen belüli eszköz a helyén van és mégis kialakul a várandósság

Diagnózis

Amennyiben az orvos azt gyanítja, hogy méhen kívüli terhesség esete áll fenn, elvégez pár tesztet és egy medence vizsgálatot. Az ultrahanggal látni lehet a méh és a petevezeték állapotát is. Ha megerősíti a méhen kívüli terhesség tényét, beszélni kell a legmegfelelőbb kezelésről és arról, mik a terveink a jövőben a gyermekvállalással kapcsolatban.

Kezelés

A megtermékenyített petesejt nem élhet túl a méhen kívül, ezért a szövetet el kell távolítani, mielőtt komoly problémát okoz. Erre két megoldást szoktak alkalmazni az orvosok: gyógyszeres kezelést vagy műtétet. A gyógyszer akkor alkalmas, ha a petevezeték nem sérült és a terhesség nem túl előrehaladott. A készítmény megállítja a sejtnövekedést és egyszerűen felszívódik a szervezetben. Ha időben kiderül a méhen kívüli terhesség, a gyógyszer általában segít.

Műtétre van azonban szükség, ha ez nem elegendő – a leggyakoribb a laparoszkópia, melynek során az orvos kis bemetszéseket ejt a has alsó részén és egy vékony, rugalmas eszközt juttat be a méhen kívüli terhesség eltávolítására. Ha a petevezeték megsérült, azt is ki kell vennie.  Súlyos vérzés esetén, vagy ha az orvos azt gyanítja, hogy rongálódott a petevezeték, sürgős operáció kell, nagyobb vágással, ez a laparotómia.

Mi történik utána?

Méhen kívüli terhességet követően is számíthat normális várandósságra egy nő, de nehéz lehet. Érdemes idejekorán konzultálni egy termékenység-specialista orvossal, különösen, ha a petevezetéket eltávolították. Arról is fontos beszélni, hogy mennyi ideig kell várni egy újabb teherbeesés előtt. Egyes orvosok 3-6 hónapot javasolnak. Ugyanakkor azzal nem árt tisztában lenni, hogy akinek már volt méhen kívüli terhessége, annál megnő az esélye egy hasonló esetnek.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.