Elzáródott petevezeték? De mitől?

A meddőséggel küzdő nők egy része számára nem ismeretlen az elzáródott petevezeték. Ilyen esetekben a petesejt egyszerűen nem jut át a petevezetőn, vagyis a várandósság lehetetlenné válik. De mi okozza? És mit lehet tenni ellene?

A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvosa ratkotunde.hu szakértője van  segítségünkre.

Mi az a petevezető, és miért olyan fontos?

A petevezeték az az összekötő szakasz, mely lehetővé teszi a petesejt számára, hogy a petefészekből eljuthasson a méhbe. Ez egy vékony cső, amiben a megérett, és kiszabadult petesejt az ovulációt követő 1-2 napban vándorol. Sok esetben a megtermékenyítés is itt történik, mert a spermiumok képesek felúszni a csőben is.

Méhen kívüli terhességről abban az esetben beszélünk, ha a petesejt a beágyazódást a petevezetőben kezdi meg. ítermészetesen itt nem lehet kihordani a magzatot, de látható, hogy enne a vékony csőnek, illetve csőpárnak igen komoly szerepe van a szaporodásban.

Elzáródás, feloldás, megelőzés

Mivel egy igen vékony, és érzékeny képletről van szó, így sajnos annak elzáródása is bekövetkezhet. Ha pedig ez megtörténik, akkor a megérett petesejt hiába kezdi meg vándorlását, a petevezetőn nem jut keresztül, így esélye sincs sem a megtermékenyülésre, sem pedig a megfelelő beágyazódásra, vagyis a nő meddővé válik (természetesen abban az esetben, ha a gond mindkét petevezetőben jelentkezik).

Az elzáródást jó eséllyel fel lehet oldani. Ehhez folyadékot préselnek át a petevezetőn, ami megszünteti az elzáródást. Egyes esetekben azonban összenövés jelentkezik, amit ilyen módszerrel már nem lehet kezelni. Az elzáródásnak sok oka lehet, köztük olyan betegségek is, mint az endometriózis. A legtöbbször azonban felszálló fertőzés, gyulladás áll a háttérben, mely szerencsére kiküszöbölhető.

Ennek módja egyrészt az odafigyelés, és az olyan intelmek betartása, melyet minden kislány hallhatott anyukájától: „ne ülj a hideg köre, fürdőruhában ne ülj a hullámzásba, soha ne ülj le a nyilvános wc-re, …” ugyanakkor számolni kell azzal is, hogy minden fertőzés egyszerűen nem kikerülhető. Ezek ellen jelenthet remek megoldást a várandósvitamin, főleg, ha már a babatervezés is napirenden van” – mondja dr. Angyal Géza, a ratkotunde.hu szakértője. A megfelelő összetételű, és szerves anyagoikkal rendelkező készítmény ugyanis képes feltölteni a tápanyagraktárakat, amivel két fontos dolgot is elér. Egyrészt elősegíti a terhesség kialakulását azzal, hogy a test optimális működését visszaadja, másrészt az immunrendszert is jól támogatja, így a fertőzések kialakulása – melyek a koraszülések és vetélések egy jelentős részéért is felelősek – is elkerülhető. Fontos azonban hogy olyan készítményt válasszunk, melyben szerves kötésű anyagok találhatóak, hiszen ezek felszívódási/hasznosulási aránya akár 80%-kal is jobb lehet, vagyis lényegesen hatékonyabbak a szervetlen kötésű anyagokkal szemben.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.