Csalódás és életveszély: a méhen kívüli terhesség

Hatalmas csalódás egy nő számára a méhen kívüli terhesség, aki a tünetek alapján arra számít, hogy gyermeket vár – sajnos a terhességek egy százalékában előfordul, hogy az méhen kívüli és még az anya életét is veszélyezteti.

Okkal reménykedhet gyermekáldásban egy nő méhen kívüli terhesség esetén, hiszen annak tünetei csalókák: ugyanolyanok, mint normális terhességé. A méhen kívüli terhesség azonban egészen más, mely életveszélybe sodorja a kismamát. Ilyenkor a petesejt, mely megtermékenyült, a méhüregen kívül ágyazódik be. Legtöbbször egyik petevezetékben indul a terhesség. Mivel ez egy rendellenes állapot, hasüregi vérzéssel és életveszéllyel járhat: az anyát azonnal el kell látni a kórházban. Létezik hasűri terhesség is, ilyenkor a petesejt a méhüregen kívül a hashártya felszínéhez tapad hozzá.

Sajnos, a méhen kívüli terhesség valamennyi várandósság egy százalékban előfordul. De mi lehet az oka? Amikor a megtermékenyített petesejt elindul a méh belsejébe, hogy beágyazódjon, védő köpeny veszi körül az idő előtti beágyazódás ellen – ám problémás esetben mégsem jut el a méh üregébe, hanem megtapad azon kívül. Mivel az embrió így is fejlődni kezd, kialakul a méhen kívüli terhesség.

Mi okozhat azonban problémát, mi gátolhatja meg a petét abban, hogy bejusson a méhbe? Ennek több oka lehet.

Egyrészt az, ha a nőnek korábban különböző gyulladásai voltak és emiatt egyenetlen, hegesedett a méhkürt. Akadályt képezhetnek a miómák, vagyis a kis izom daganatok és a petefészek ciszták. Gondot jelenthet, ha a nő belső nemi szervei nem fejlődtek ki eléggé. Sőt az is, ha méhen belüli fogamzásgátló eszközöket használ, melyek magát a megtermékenyítést nem gátolják meg. Ilyen például a spirálnak nevezett fogamzásgátló. Ha korábban a nőnek már volt méhen kívüli terhessége, ha végeztek valamilyen beavatkozást a petevezetéken, illetve átesett már mesterséges megtermékenyítési technikákon, ezek szintén növelik a probléma esélyét.

orvosnal

Nem csoda azonban, hogy a nő terhesnek érzi magát, hiszen a méhen kívüli terhességnél fellépő tünetek azonosak a normális terhességével. Gyakran kell kimennie vizeletet üríteni. A hányinger, a hányás, a mellek feszülése, az elmaradt menstruáció, valamint a különös hangulatváltozások mind-mind jelentkeznek.

Figyelmeztető jel ugyanakkor, hogy bár a menstruáció kimarad, barnás színű vérzés jelentkezik. Már ezzel nagyon ajánlatos orvoshoz fordulni, de ha társul hozzá hasi fájdalom, végbél környéki vagy deréktájon érzett fájdalom, szinte biztos, hogy méhen kívüli terhességről vagy már elkezdődő vetélésről van szó.

A beágyazódás helyétől függ, hogy pontosan milyen következményekkel jár a méhen kívüli terhesség, azonban ha nem fedezik fel korán, szinte minden esetben kialakulhat életveszélyes állapot – ha hirtelen és súlyos vérzés lép fel, a nő vérnyomása vészesen leesik és sokkszerű állapotba kerül. Legtöbb esetben a hirtelen érzett, heves fájdalmat ájulás követi – ilyenkor azonnal kórházba kell szállítani, mert számos esetben a gyors orvosi beavatkozáson múlik az élete!

Létezik nyakcsatornában létrejött terhesség is, melynek tünetei megegyeznek a spontán vetéléssel – megoldása a méhkaparás, ugyanakkor sok esetben olyan erős a vérzés, hogy el kell távolítani a méhet.

Nagyon ritka, hogy egy szabad hasüregi – azaz a hashártya felszínén megtapadó petesejtből kialakult – terhességet az anya kihordjon és a gyermek megszülessen. Mivel nem a méhben fejlődik, ilyen esetekben nagyon gyakori a fejlődési rendellenesség és a gyermek csak hasi műtéttel születhet meg.

Mivel a méhen kívüli terhességet a tünetei miatt nehéz beazonosítani, az orvosnak alaposan ki kell kérdeznie az anyát. Amennyiben a terhességi teszt pozitív, szükség van további vizsgálatokra, ugyanis a fájdalom helye, jellege és mértéke is utalhat a méhen kívüli terhességre. Sokat segít a diagnózis meghatározásában a hüvelyi tapintásos vizsgálat, valamint a hüvelyi ultrahang vizsgálat, különösen, ha az embriót nem lehet látni a méhen belül.

szomoru

Méhen kívüli terhesség kezelése

Szerencsés esetben az emberi szervezet magától rendezi a méhen kívüli terhesség problémáját: normálissá válnak a laborértékek, a páciensnek nincsenek panaszai és az ultrahang sem mutat kóros állapotot. De azért a gyógyulás után sem ártanak a rendszeres vizsgálatok. Fontos korán felismerni a méhen kívüli terhességet, ilyenkor ugyanis megoldást jelentenek bizonyos gyógyszerek a felszívódáshoz – és ha időben reagál az anya és az orvos, nagy eséllyel a petevezeték is átjárható marad.

Egyéb esetekben a magzatot el kell távolítani, hasi műtéttel vagy hastükrözés – laparoszkópia – segítségével, így az anya előbb felépül. Nem sérült petevezetők esetén pedig nincs szükség azok eltávolítására és a nő legközelebb egészséges kisbabának adhat életet. Ha azonban az anya sok vért veszett, sajnos nagy eséllyel károsodott a petevezető fala, ami miatt legtöbb esetben eltávolítják.

A méhen kívüli terhesség megelőzésére sajnos nincs teljesen biztos módszer. Legokosabb, ha a nő még a tervezett várandósság előtt felméreti egészségi állapotát, vagyis azt, vannak-e olyan betegségei, melyek fokozzák a méhen kívüli terhesség lehetőségét.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.