A köztes vérzés akár a terhesség jele lehet?

Amikor egy pár babát szeretne, akkor a köztes vérzés nem igazán jó barátjuk. Pedig az is előfordulhat, hogy a vér megjelenése kifejezetten a terhesség hírét jelenti.

Ezt az ellentmondást dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász segítségével oldja fel.

Felborult menzesz

A menstruáció pontos volta a termékenység egyik feltétele. A ciklus ugyanis az egészséges hormonháztartásról is árulkodik, vagyis ha minden rendben van vele, akkor ezen a fronton nem kell aggódni, bár sajnos a ciklus rendszeressége nem garancia a hormonháztartás megfelelő működésére.

köztes vérzés

Abban az esetben, ha a vérzés nem rendszeres, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Azonban ha a ciklus kissé összezavarodik, akkor nem feltétlenül van baj. Előfordulhat ugyanis az is, hogy bár rendszeres időközönkét jelentkező ciklussal él a nő, az mégsem természetes, vagyis a fogantatás nem lehetséges. Ennek oka, hogy a tápanyaghiányos állapotok nem mindig borítják fel a rendszert, vagy ha igen, a test akkor is igyekszik rendszeressé tenni a vérzés, annak ellenére, hogy ettől még az adott gond jelen van. a vérzés összezavarodása éppen ezért akkor is jelentkezhet, ha a szervezet elkezdi feltölteni a raktárait. Ez a várandósvitamin hatása is lehet, hiszen ilyenkor a szervezet megkezdi a visszaállást a valóban természetes ciklusra, ami egy ideig „átállási nehézségekkel” járhat.

Fontos megjegyezni, hogy a tápanyag raktárak feltöltéséhez a szakemberek jelentős része javasolja a várandós vitamin használatát. A legjobb eredmény elérése érdekében pedig a megfelelő tagolás mellett arra is figyelni kell, hogy az adott készítményben az anyagok szerves kötéssel szerepeljenek, így ugyanis elérhető, hogy a felszívódási arány akár 80%-kal is nagyobb legyen!

Köztes vérzés

Nos, igen, ez szinte sohasem jelent jót. A kismamák, vagy babára vágyó nők esetében a köztes vérzés utalhat hormonhiányra, tápanyaghiányos állapotra, de sajnos jelezhet vetélést is. a korai időszakban ez még nem igazán „látványos”, de sajnos a terhesség megszakadása akkor is jelentkezhet.

Szerencsére azonban nem minden esetben van így. Egyes nőknél jelentkezhet úgynevezett beágyazódási vérzés is. ez akkor történik, amikor a megtermékenyített petesejt megkezdi beágyazódását a méh falába. Ezen folyamat közben a petesejt és az anya szervezet között kialakul a véráramlás is, vagyis egy bonyolult, és nem is pillanatok alatt lezajló eseményről van szó. Jellemzően a menzesz utolsó napját követő 12. nap körül jelentkezhet a vérzés, míg maga a beágyazódás akár 5 napig is eltarthat” – fejti ki dr. Angyal Géza. Ez a vérzés azonban igen jól elkülöníthető a menzesztől, hiszen nem friss, így inkább barnás, feketés árnyalatú, és jellemzőpen pecsételés-szerű jelenségről van szó.

Tehát igen, a köztes vérzés lehet annak a jele is, hogy a baba megfogant, és rendben megkezdte utazását az élet felé. Ugyanakkor azzal is tisztában kell lenni, hogy ebben az időben még a terhességi teszt csak nagyon ritkán mutatja ki a várandósságot, vagyis az ilyen vérzéssel – abban az esetben mindenképpen, ha babát szeretne a nő – érdemes szakorvost felkeresni.

Forrás: Ratkó Tünde szülésznő


2 hozzászólás

 1. Szilvia

  “Jellemzően a menzesz utolsó napját követő 12. nap körül jelentkezhet a vérzés, míg maga a beágyazódás akár 5 napig is eltarthat”
  Mivaaaaaaaaaaaan?
  Remélem, dr. Angyal Géza soha nem lesz a nőgyógyászom. Javaslom, kezdje újra tanulni a fogantatás és beágyazódás témakört, ha valóban ezt így tudja, akkor gondolja át, valóban nőgyógyász pályára készült-e.
  Csak mert szeretném jelezni, és helyesbíteni a leírtaka, mint egy szimpla Nő, és nem orvos, hogy a beágyazódás az nem a menzesz utolsó napja utáni 12. nap körül történik, Angyal doktor. Egy nő 5-7 napig menstruál, majd nagyjából a következő héten van peteérése, tehát félidőben, ami egy 28 napos átlagos ciklust véve a 10-12. nap körül történik, majd megtörténik az ovuláció úgy kb. a 12-14. napon. Ha a kiszabadult petesejt találkozik az elkövetkező 1-2 napban spermával, akkor megtörténik a fogantatás, kb. a menses első napjától számított 14. nap körül, de mivel a sperma napokig is elvan odabent, nem lehet pontosan kiszámolni, mikor találkoznak a kicsikék pontosan. Ha megtörtént a fogantatás, utána a megtermékenyített petesejt vándorol még további 5-7 napig a petevezetéken át a méh felé, és ha bejutott, akkor megkezdődik a beágyazódás, ami megint csak nem egy perc, hanem nagyjából a várt mensi előtt pár nappal kezdődik, nagyjából 5 napon át. Tehát közvetlen a mensi előtt 3-4 jelentkezik a beágyazódási vérzés, amire sokan azt hiszik, hogy mensi lesz.
  Tehát… menjön a vérzés, aztán peteérés van, 12-14. napon ovu, aztán vándorlás és jön a randi, a megtermékenyített petesejt megint vándorol monjuk 7 napig, akkor a 21. napnál tartunk, és még csak most kezdődik a beágyazódás. Tehát nagyjából az utolsó mensi első napjától számított 21. nap körül, de mivel nem tudjuk vakon hajszálpontosan megmondani mikor volt ovu, mikor termékenyült meg a petesejt, hacsak nem uh-on követjük az eseményeket, akkor a fent leírtak az igazak.
  Kedves doktor úr kissé el van tájolódva.

 2. Mónika

  Sziasztok, kedves Szilvia kérdezhetnék?. Nekem január-én volt normál mesim,,, párommal szeretnénk babát és 19-20 próbálkoztunk a többi napon megszakítás módszerrel szeretkeztunk.. Január 23an volt 3napig pecstelo vérzésem de csak törlésnel vettem észre,, február6ra vártam a mensi de azóta semmi jele. Alhasam néha fajdogal és derekam érzem még a cicim érzékeny nagyon. Teszteltem ma de sajna negatívat,, szeretném kérni véleményed az esetekről reménykedtek hogy sikerült a baba… Köszönöm szépen válaszodat ?