Kismamáknak folsavat?

A Journal of the American Medical Association című szaklapban megjelent tanulmány szerint azok a gyerekek, akiknek édesanyja a terhessége előtt és alatt folsavat szedett, kisebb valószínűséggel fog három éves kora körül beszédgondokkal szembesülni.

A norvég tanulmány szerzője, Christine Roth, az oslói Norvég Közegészségügyi Intézet doktorandusza arról számolt be, hogy a fogantatást megelőző négy, illetve az azt követő nyolc hét során folsavat szedő kismamák gyermekeinél csupán fele akkora arányban fordulnak elő nyelvi problémák, mint azoknál, akik nem szedtek ilyen készítményt.

A folsav szedését minden szülőkorban levő nőnek javasolják, mivel a legtöbb születési rendellenesség ellen védelmet nyújt, és az Egyesült Államokban számos élelem – például a kenyér- és gabonafélék – már eleve tartalmaznak is folsavat.

A tanulmány során Norvégiában vizsgált terhes nőknek és azok utódainak adatait nézték át a kutatók, amely során a gyerekeket egészen három éves korukig nyomon követték.

kismama gyógyszer

A 39 000 megfigyelt gyerekből 204 esetben állapítottak meg a szakemberek komoly beszédgondot, ami azt jelenti, hogy a gyermek három éves korára csupán egy szót használt, vagy a kiejtése teljesen érthetetlen volt. Az esetek közül, azoknál az anyáknál, akik egyáltalán nem szedtek semmilyen étrend-kiegészítőt a terhességük során, 0,9 százalékban jelentkezett beszédgond, akik terhességük előtt és alatt folsavat szedtek, azoknál csupán 0,4 százalékban, ugyanúgy, mint azoknál, akik a folsav mellett még valami más vitamint is alkalmaztak.

Roth elmondta, hogy a szakemberek még nincsenek teljes mértékben tisztában azzal, miként fejti ki jótékony hatását a folsav, de valószínűleg a benne található tápanyag az idegrendszerre van kedvező hatással.

Dr. Deborah Campbell, a New York-i Montefiore Orvosi Központ Gyermekkórházának szülészeti igazgatója, minden gyermekvállalásra készülő nőnek azt tanácsolja, hogy kezdjen el szedni valamilyen vitaminkészítményt, amelynek napi adagja legalább 400 mikrogramm folsavat tartalmaz.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.