Kismama-lista

Amikor új családtag érkezését várjuk, nem csupán a vajúdásra és a szülésre kell felkészülnünk. Egy kisbaba ugyanis rengeteg időt, türelmet, és nem utolsósorban speciális lakásfelszerelést kíván, ezért a várandósság alatt a kismamának nem árt végiggondolnia, hogy mindent beszerzett-e amire szüksége lehet.

Az eHow.com összegyűjtötte azoknak a dolgoknak a listáját, amelyet várandósságunk alatt mindenképpen be kell szereznünk az újszülött számára. Miközben válogatunk, nem csupán a megfizethetőséget, de a biztonságot és a praktikumot is tartsuk szem előtt!

baba51000

Kiságy/Matrac

A kisbabád eleinte ideje nagy részét a kiságyban fogja tölteni, ezért a megfelelő darab kiválasztása kulcsfontosságú. Dönthetsz a hagyományos, vagy a későbbiekben átalakítható és a gyerek korához/nagyságához szabható darab mellett, de arról mindenképpen győződj meg, hogy méretei megfelelnek az általánosan elfogadott szabványnak! A matrac kiválasztásánál ügyelj rá, hogy az tökéletesen illeszkedjen az ágykeretbe!

Babakocsi

A babakocsi nem csak az anyuka közlekedését könnyíti meg, sok gyerek kimondottan szeret utazni benne. Választhatunk olyan darabot, amely egyszerre kocsiülésként is használható, és van, amelyik a gyerek növekedését is követni tudja.

Akadnak olyanok, melyekkel a kismama még kocogni is tud, ezek a háromkerekűek remek fékkel és kiegyenlítővel vannak ellátva, ami megkönnyíti a járdán való közlekedést is. Az összehajtogatható babakocsik viszont könnyebbek, és alkalmasabbak az utazásra.

Kocsiülés

Ma már törvény szabályozza, hogy minden gyermeket csak rögzíthető ülésben szállíthatunk autóval. Ezeknek is van egy biztonsági standardja, amelytől nem tanácsos eltérni! Attól függően, hogy a gyermek mekkora, létezik háttal rögzíthető és előre néző ülés, utóbbiakat nagyobb gyerek számára tervezték.

Etető felszerelés

Akár szoptatunk, akár nem – kisbabánk az első hónapban 2-3 óránként fog enni, így elengedhetetlen az ehhez használatos kellékek beszerzése! A mellszívó nagy segítség lehet, ha van elég tejünk, mert így el tudjuk tenni az értékes táplálékot és néha apu is meg tudja etetni a kicsit.

Ehhez vásárolhatunk kifejezetten erre a célra használatos zacskókat, valamint egy kényelmes párnát, és a mellünket ápoló krémet a könnyű szoptatás érdekében. Azoknak az anyukáknak, akik tápszerrel etetik a kicsit, szükségük lesz több méretű üvegre és cumira. Mivel nem minden tápszer egyforma, így a hozzá szükséges legmegfelelőbb eszközt is ki kell tapasztalni.

Pelenkázóasztal/babafürdőkád

A babát első éves koráig megszámlálhatatlanul sokszor kell majd tisztába tenni, ezért elengedhetetlen egy hely, ahol mindezt kényelmesen meg tudod tenni, és ahol mindig tarthatod az ehhez szükséges kellékeket (pelenkát, törlőkendőt, hintőport, popsikenőcsöt).

A pelenkázó, a babaszoba kényelmes sarkában van a legjobb helyen, és az sem árt, ha egyúttal öltözőasztalként is szolgálhat. A kiskád is fontos, de mivel a köldökcsonk leeséséig egy nedves ruhával érdemes fürdetni a babát, eleinte egy alacsony darab a legmegfelelőbb, mert úgysem teszel majd bele csak néhány ujjnyi vizet, nehogy a babát túlzottan is ellepje.

Ruhák

Ma már nagyon sok az aranyos bébiruha, de főleg praktikus darabokra van szükség eleinte. Mivel a babád elképesztő gyorsasággal növekszik, vásárolj óvatosan, nehogy több darab is használatlanul porosodjon majd a következő poronty érkezéséig a szekrényben.

A legfontosabb a pamutból készült úgynevezett rékli, azaz kising, ami patenttal záródik alul, így könnyedén kikapcsolható, ha pelust kell cserélni. Az alvóruhának mindenképpen legyen lábrésze, nehogy megfázzon a kicsi és nagyon hasznosak a fenékrésznél elasztikus hálóingek, amelyek megkönnyítik az éjszakai csereberét.

Arra az esetre, ha kimozdultok, az első időkben, egy-két szett elég, amihez hozzátartozik a sapka és a pulóver, esetleg a kabát is (attól függ, melyik évszakban érkezik a kicsike). Előkéből és zokniból bespejzolhatsz, abból ugyanis sohasem elég!

Egyebek

Hasznos, ha van egy elsősegély-ládánk mindenféle váratlan esemény esetre, ebbe érdemes beruháznunk. Egy hideg párásító segítheti a kicsi alvását. Vegyünk még takarókat, cumikat, ágyneműket és törölközőket, azon kívül mosdókesztyűt és szórakoztató játékokat, amik kellemesebbé és színesebbé teszik majd a pici első pár hónapját.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.