Hogy válasszam ki a legjobb cumit a babának?

Hogy melyik cumi a legjobb a babának, úgy a legegyszerűbb megtudni, ha kipróbáljuk a szájában – de vannak más követelmények is.

A csecsemő is meg tudja állapítani, miből esik neki legjobban szívni a tejet, a teát, a gyümölcslét. De nyilván elmondani nem tudja, melyik cumisüveg, cumi a legkényelmesebb számára. Próbáljunk meg aszerint dönteni, hogy amelyik a legkényelmesebbnek látszik.

Nagyjából 12 cumira lesz szükségünk, mert elrepedhetnek, elhasználódnak. Nyilvánvalóan cumik tucatjai érhetőek el manapság a bababoltokban, drogériákban, de a legmegfelelőbbet kiválasztani meglehetősen nehéz feladat lehet. A legtöbb baba persze bármilyet elfogad, ha éhes, tehát nem kellene annyira aggódnunk emiatt.

Három alap típusa van azonban a cumiknak, melyek közül választhatunk. Az első az úgynevezett „fogszabályozó”, fogzást könnyítő cumi, amely legjobban emlékeztet egy mellbimbóra. A hajlított cumi, azaz cumisüveg, amely automatikusan „befordul” a baba szájába, és a szellőzőnyílással ellátott – ez azt jelenti, hogy a cumin van egy apró lyuk, melyen keresztül levegő jut az üvegbe, miközben a csecsemő kiszívja a tejet. Így elkerülhetőbb a buborékok képződése.

tdv9h9ri1

Méret alapján is van különbség a cumik között. Az első kategóriába az a cumi tartozik, mellyel az újszülöttet etetik. Ez a típus 6 hónapos korig ajánlott. A másik típus pedig 6 hónapos kortól. Az idősebb baba számára tervezett cumik valamivel nagyobb lyukakkal vannak ellátva, lehetővé téve a gyorsabb tejáramlást.

A nagyobbacska gyermeket zavarhatja az újszülötteknek tervezett cumi: a lyuk túl kicsi rajta a számára, és nem engedi a hatékony szívást. Az újszülöttek pedig nem bírják használni az idősebbek számára készülteket, hiszen nem elég nagy a szájuk. A pici baba veszélybe is kerülhet, ha a nagyobb részére készített cumin át etetik, mert a jobban átfolyó tej fulladásra, öklendezésre késztetheti.

Ha azt gondoljuk, bizonyos cumik megelőzik a gázképződést, tudnunk kell, hogy a cuminak nincs erre akkora befolyása, mint magának az üvegnek. Vehetünk hajlított cumival ellátott üveget, mely csökkenti a baba által beszívott levegő mennyiségét, de ne feledjük, hogy a csecsemők sok gázt engednek ki a nap folyamán, és ez jó dolog: azt jelzi, hogy az emésztőrendszerük megfelelően dolgozza fel az ételt.

A gáz kieresztése természetes velejárója az emésztésnek. Ne vesztegessük az időt olyan cumisüveg felkutatására, amelyről azt gondoljuk, hogy teljesen megakadályozza a gázképződést.

Forrás: