Poci gondok

A hasfájásnak csecsemőkorban különböző okai lehetnek. Otthon kikúrálható panaszok is léteznek, ám olykor érdemes orvoshoz fordulni.

A csecsemőkori hasfájás sok kismamának okoz gondot. Ez a panasz rendszerint 2-3 hetes korban kezdődik és kb. 3-4 hónapos korig tart. A hasfájós kisbabák a nap bizonyos szakában, rendszerint késő délután vagy estefelé fájdalmasan sírnak.

Van, aki néhány perc alatt megnyugszik, mások akár órákon át, vigasztalhatatlanul sírnak. Van olyan baba, akit megnyugtat, ha finoman a hasát masszírozzák, másoknak a szélhajtó tea segít. Van, akit a cumi vagy a ringatás vagy enyhe görcsoldó nyugtat meg, van, akit semmivel sem lehet megvigasztalni. Ezek a babák rendszerint jól és mohón szopnak, sok levegőt nyelnek és nehezen büfiznek. Szerencsére ez az időszak nyomtalanul elmúlik és a kisbaba fejlődését cseppet sem hátráltatja.55891A hasfájás a későbbi életkorban is gyakori tünet. Nagyon sokszor valamilyen betegség (mandulagyulladás, középfülgyulladás, tüdőgyulladás stb.) első jele. Különböző emésztési vagy felszívódási zavarok első, esetleg egyetlen tünete lehet a hasfájás. Hasi panaszok esetén mindig gondolni kell sebészeti megoldást igénylő betegségekre (vakbélgyulladás, sérv, bélcsavarodás stb.).

Hasi panaszok esetén feltétlenül mutassuk meg a gyermeket orvosnak. Ha kizárható, hogy szervi betegség okozná a hasfájást, gondolnunk kell lelki problémákra is. Ilyenkor lehet, hogy pszichológus segítségére van szükség.

Forrás: