Jó dolog lenne a petesejt-lefagyasztás?

Sokat hallunk róla, de a folyamatot magát kevésbé ismerjük. Hogyan történik a petesejt lefagyasztás, amely reményt ad a gyermekre?

Azoknak a nőknek, akik be szeretnék biztosítani magukat, hogy a jövőben lehessen gyermekük, mert átmenetileg probléma lenne számukra a teherbe esés, reményt ad ez a módszer. Előfordulhat, hogy például daganat miatt kezelni kell őket – rákbetegség okán sugárkezelésen kénytelenek átesni, mely a sejteket károsítja, de ha előtte kiemelik és lefagyasztják a petesejtet, születhet később gyermekük.

Lehet, hogy csak nagyon nem ideális az időpont ahhoz, hogy szüljön egy nő. Van, aki attól fél, hogy stresszes életkörülményei miatt romlik a petesejtjei minősége, ezért döntene a lefagyasztás mellett. És olyan nő is, aki harmincas évei közepén jár, és kénytelen volt azzal szembesülni, hogy a vele évek óta együtt élő férfi, akit majdani gyermeke apjának vélt, nem hajlandó mellette elkötelezni magát, nem hajlandó felelősséget vállalni.

mr4xtztc13

Jelenleg sem élhetnek azonban túl sokan a petesejt-lefagyasztás lehetőségével. De lássuk, hogyan is történik mindez? Csak tökéletes sejt alkalmas arra, hogy lefagyasszák. A módszer neve krioprezerválás.

A petesejt-lefagyasztás technikailag nem egy egyszerű dolog, nehéz ugyanis megoldani a sejt fagyasztását, majd későbbi felolvasztását úgy, hogy megőrizze eredeti genetikai és fiziológiai tulajdonságait a sejt vagy a petefészek szövete. Nagy víztartalma is sérülékennyé teszi a petesejtet. A lefagyasztás technológiai része azért is nehéz, mert egyetlen sejt esetében kell biztosítani, hogy a fagyasztás után is képes legyen a megtermékenyülésre.

A petesejteket előszöris le kell szívni. Mindez helyi érzéstelenítés mellett történik, nagyjából negyedórás beavatkozás, melyet végig ultrahanggal ellenőriznek. Ezután kerül sor a petesejt lefagyasztására. A petesejtek sokkal érzékenyebbek az alacsony hőmérsékletre, és könnyebben sérülnek. Manapság a tudomány fejlődése lehetővé teszi, hogy a petesejtek több mint 80 százaléka túlélje a hűtést, 70 százalékuk pedig meg is termékenyül, tehát létre jön a teherbe esés. Egyre nagyobb az esélye, hogy egy nő ilyen módon vállaljon babát.

ujszulott4806

A petefészek szövet-, illetve a petesejt lefagyasztása hazánkban, akárcsak másutt, még nem túl elterjedt, ám manapság egyre inkább rutineljárásnak számít. Magyarországon 2004 júniusában fagyasztották le az első emberi petesejteket – egy évre rá jött világra az egészséges kisfiú. Hazánk a világon a nyolcadik, Európában pedig a harmadik ország, ahol fagyasztott petesejt megtermékenyítéséből már született kisbaba.

A fagyasztott petesejtből kialakuló terhességek aránya jelenleg még alacsonyabb, mint a fagyasztott embriókéból történőké. Oka abban keresendő, hogy a későbbiekben nélkülözhetetlen osztódási orsó fehérjéi a fagyasztás miatt károsodhatnak.

Forrás: