Hogyan történik az egyéni szülésfelkészítő?

A szülésre való ráhangolódásban kiváló segítséget nyújt az egyéni szülésfelkészítés.

A felkészítés során a kismamák és párjaik nem csupán számtalan praktikus tanácsot kapnak, amelyekkel biztosíthatják a komfortot mindenkor, hanem a közös munka során az addig megszerzett elméleti tudást rendszerezik, és újakkal bővítik.

Az egyéni szülésfelkészítés a mama és kísérője elé tárja a vajúdás, a szülés és az első napok eseményeit, hogy átlátható folyamattá váljon mindenki számára. A gyakorlati tanácsokat követően a kismama információt kap a vajúdás vélt és valós jeleiről, az ezzel kapcsolatos hiedelmekről, és azokról a jelekről, amelyek kóros elváltozásra utalhatnak.

Megtudhatják, mi az optimális kórházba indulás ideje, mi történik a kórházba érkezéskor, és mik a vajúdás szakaszai. A négy rész megtárgyalásakor képet kapnak a párok arról, milyen külső jeleket tapasztalhatnak ezekben a szakaszokban, ezek milyen fizikai érzésekkel járnak, milyen fiziológiai folyamatok mennek végbe, és ezek miként épülnek egymásra.

terhes8

A kismamák megtudják, hogy az egyes szakaszokban milyen hormonok vesznek részt, ezek miként hatnak a fizikai állapotra. Kiderül, melyek azok a pszichikai állapotok, amelyek segítő vagy gátló módon vesznek részt a folyamatban. Így kiderül számukra, miként segíthetnek, hogy ne elhúzódó vagy éppen túl gyors legyen a szülés menete.

A folyamatok megértése során a fájdalom szerepe is értelmet nyer, így a mama nem traumaként tárolja az élményt. Kiderül, mik szólnak a kórházi fájdalomcsillapítás ellen, és mellett, valamint a segítő milyen természetesen fájdalomcsillapítással élhet. A párok megtudják, mi történik a kórházba érkezvén, azaz milyen vizsgálatok várnak a mamára, miként tudnak a párok intim közeget teremteni az adott körülmények közt, és mit tehetnek azért, hogy ez a folyamat önjáró lehessen.

Gátvédelem:

Az egyéni szülésfelkészítés bővebb információval szolgál a gátvédelmet illetően is. A gátvédelemnek négy fő összetevője van. Megtudhatja a mama, mit tehet ő és a kórházi személyzet a gátvédelem érdekében. Ez nem csupán a gátmasszázs vagy genetikai tényezők függvénye, hanem tágabb horizontot ölel fel. Ha a gát sérül, nehezen gyógyul, annak fizikai és pszichikai kihatásai lehetnek a gyermekágyi időszakban is.

Szülés után:

Az egyéni szülésfelkészítés során megbeszélik a baba első perceit, óráit, napjait. Kiderül, hogy anya és apa milyen lehetőségekkel élhet, milyen vizsgálatokra kísérhetik el gyermeküket. Tehát az egyéni szülésfelkészítés nem csupán a vajúdásra és a szülésre tér ki, hanem az otthoni időszak kezdetét is tartalmazza. A pár megtudhatja, mettől meddig tart a gyermekágyi időszak, mit jelent fizikailag és hormonálisan ez az időszak, és milyen pszichikai változásokat okozhat.

szules1

Az egyéni szülésfelkészítés abban segít, miként lehet a gyermekágyi időszakra felkészülni, hogy ne legyen meglepetés, megbeszélik, mit tehet anya és baba az egymásra hangolódásért, és miként születik az új család. Kiemeli annak fontosságát, hogy leosztódjanak a szerepek a baba körül. A mama regenerálódásának lehetőségét is érintik, amelyben az apának nagy szerep jut.
Az apuka az anyát segítő módon megtanulja a folyamatot átélni, miközben mindannyian megtudják, miként kezeljék a változásokat, és hogyan védekezzenek a baby blue, azaz a gyermekágyi depresszió ellen. Az egyéni szülésfelkészítés során a mamák megismerik testük jelzéseit, illetve a komplikációra utaló jeleket. Megtudják, mit jelent a baba fizikai és pszichikai gondozása, valamint a szoptatásban is segítséget nyújt, a mama képet kap arról, hogy a szoptatás első időszaka milyen hangulati változást okozhat.
„Célom, hogy minél inkább egészséges és háborítatlan módon szülhessenek a hozzám forduló párok” – mondta Halász Katalin, kismamakísérő, gyógymasszőr, doula. „Az egyéni szülésfelkészítés során a praktikus információk mellett mélyrehatóan átbeszéljük a folyamatokat, megtudhatják, mit tehetnek a gátvédelemért, és hogy mi vár az új családra hazatérvén.”

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.